Voorbeschouwing 3e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 3e etappe Vuelta a España 2018

De Vuelta a España 2018 is amper twee etappes onderweg of er zijn al flinke verschillen ontstaan in het algemeen klassement. Na amper vierenhalve uur koers kan er bijvoorbeeld al een streep door de naam van Richie Porte gezet worden. Levert de derde etappe opnieuw slachtoffers op? Wij blikken vooruit.

Parcours

De rit van Mijas naar Alhaurin de la Torre staat in het routeboek omschreven als sprintersrit, maar een blik op het etappeprofiel leert ons iets anders. Na ongeveer twintig vlakke kilometers wordt de Puerto del Madroño (20,1 kilometer à 4,9%) beklommen, niet ideaal voor de sprinters. In het vervolg van de etappe staat er slechts één gecategoriseerde klim op het menu, maar dat konden er gerust drie zijn. De etappe eindigt wel ‘Spaans vlak’ in Alhaurin de la Torre.

Vuelta a España 2018 etappe 3
Wordt dit de eerste kans voor de sprinters?

Het Spaanse plaatsje kwam vorig jaar in het nieuws nadat een Italiaans maffiabaas werd opgepakt. Bij een huiszoeking in zijn woonplaats Napels werd er voor liefst 20 miljoen euro aan drugs gevonden. Het is niet het enige verhaal omtrent drugs in Alhaurin de la Torre, want tik op Google het plaatsje in en je krijgt het ene na het andere drugsverhaal voorgeschoteld. Er werd trouwens ook gekoerst: in 2015 was Alhaurin de la Torre startplaats van de tweede Vuelta-etappe (winst voor Esteban Chaves) en in de Ronde van Andalusië was het in 2015 en 2016 aankomstplaats. Juan José Lobato en Tejay van Garderen wonnen toen.

Start: 13:06 uur
Finish: +- 17:26 – 17:54 uur

Favorieten

Rassprinters zonder klimbenen hebben niet voor niets de Vuelta vermeden. In bijna elke ‘sprintetappe’ moet er wel geklommen worden. Elia Viviani is na een sterke Giro de topfavoriet om ook veel etappes in de Vuelta te winnen. De Italiaan moet in staat zijn om minimaal twee ritten toe te voegen aan zijn erelijst en vandaag krijgt hij zijn eerste mogelijkheid. De concurrenten komen eveneens uit het Italiaanse kamp.

Elia Viviani 2018

Matteo Trentin werd onlangs Europees kampioen door de veldrijders Mathieu van der Poel en Wout Van Aert te verslaan in een sprint. Een week later werd hij in de EuroEyes Cyclassics in Hamburg vijfde en zag hij de overwinning gaan naar Viviani. Wel bleef hij Giacomo Nizzolo (6e) nipt voor en werd Peter Sagan tiende. Op papier zal het tussen deze vier renners gaan om de overwinning.

Outsiders zijn er ook, denk maar aan Nacer Bouhanni, Danny van Poppel en Simone Consonni. Andere sprinters die zich ongetwijfeld gaan mengen – mits ze de beklimmingen overleven – zijn Max Walscheid, Marc Sarreau, Ryan Gibbons, Tom Van Asbroeck, Fabio Felline en klassementsleider Michal Kwiatkowski.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Elia Viviani
*** Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin
** Peter Sagan, Danny van Poppel, Nacer Bouhanni
* Simone Consonni, Max Walscheid, Ryan Gibbons, Fabio Felline, Marc Sarreau, Tom Van Asbroeck, Michal Kwiatkowski en Alejandro Valverde

TV

Vanaf 15:00 uur is de 3e etappe live te zien op Sporza en Eurosport 1. Onze liveticker is er al vanaf het begin van de etappe bij.

Share this post