Voorbeschouwing 1e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 1e etappe Vuelta a España 2018

Wie pakt in Málaga de eerste rode trui? Zaterdagavond vindt de openingstijdrit plaats en weten we rond 20:35 uur wie de Spaanse ronde uitstekend is begonnen. Wie kan Rohan Dennis van de zege afhouden? Wij blikken vooruit op de 1e etappe.

Parcours

De Vuelta start dit jaar in Málaga. De Spaanse stad was al vaker opgenomen in het routeschema, maar mag dit jaar dus na 2000 en 2006 weer de start verwelkomen. Wie ooit in Malaga is geweest, weet dat het er erg heuvelachtig kan zijn. De tijdrit start echter vlakbij de ‘costa’ en oogt makkelijk. Maar, zoals vaker in de Vuelta, is dat maar schijn. Halverwege de tijdrit doemt een pittige klim op naar Gibralfaro. Met een lengte van een kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5% gaan de renners dit ongetwijfeld in de benen voelen.

1e etappe Vuelta
Het parcours oogt vlak, maar is dat niet.

Om 17:26 uur rolt de eerste renner van het startpodium af. Bijna drie uur later mag Vincenzo Nibali als laatste renner zijn rondje door Málaga rijden en weten we iets meer dan tien minuten later wie de openingstijdrit heeft gewonnen.

Favorieten

Rohan Dennis noemden wij al eerder als topfavoriet. De BMC-renner staat deze Vuelta Richie Porte bij en krijgt in Málaga een heel grote kans op een ritzege én de rode leiderstrui. De 28-jarige Australiër won in 2015 de openingstijdrit van de Tour in Utrecht en was dit jaar in de lange Giro-tijdrit de snelste. Hij versloeg wereldkampioenen Tony Martin en Tom Dumoulin. Dit jaar werd hij in de openingstijdrit van de Giro geklopt door Tom Dumoulin. Een dag later veroverde hij in Israël alsnog het roze.

Rohan Dennis 2018

Lees ook

Starttijden openingstijdrit Vuelta a España 2018

Het gevaar komt van Victor Campenaerts en Jonathan Castroviejo, al is de afstand voor hen waarschijnlijk iets te kort. Omdat er een klimmetje in de tijdrit zit moeten we ook uitkijken naar Michal Kwiatkowski. De Pool was ijzersterk in de Ronde van Polen en werd even daarvoor nog vierde in de laatste Tourtijdrit. Kwiato heeft bij Sky een vrije rol gekregen en deelt het kopmanschap met David de la Cruz. Bij afwezigheid van Chris Froome en Geraint Thomas zou hij zomaar voor een verrassing kunnen zorgen, te beginnen met de tijdrit.

Michal Kwiatkowski 2018

Outsiders voor de overwinning zijn Wilco Kelderman, Richie Porte, Ion Izagirre, Matthias Brändle en – met een beetje chauvinisme – Lars Boom. De lijst is heel lang..

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl
**** Rohan Dennis
*** Victor Campenaerts, Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski
** Wilco Kelderman, Ion Izagirre, Richie Porte, David de la Cruz, José Goncalves
* Lars Boom, Matthias Brändle, Nelson Oliveira, Alejandro Valverde, Dylan van Baarle

Share this post