Yates wint opnieuw, Pinot deelt tik uit aan concurrenten

Yates wint opnieuw, Pinot deelt tik uit aan concurrenten

Simon Yates heeft zijn tweede ritoverwinning in de Tour de France geboekt. De Brit was in een heerlijke bergetappe de beste van een grote groep. Achter hem gebeurde er van alles en pakte Thibaut Pinot samen met smaakmaker Mikel Landa belangrijke tijd op de concurrentie. Julian Alaphilippe kende een mindere dag en verloor veel tijd, maar blijft wel leider.

Movistar in de aanval

Op de eerste klim, de Col de Montségur, reden er 28 renners weg. Onder hen één bijzondere naam: Nairo Quintana. Na een mindere dag had hij zijn zinnen gezet op revanche. Ook Romain Bardet, Simon Yates en Vincenzo Nibali maakten deel uit van de kopgroep. Deceuninck-Quick-Step gaf de leiders logischerwijs niet veel ruimte.

Op de derde van vier beklimmingen viel Mikel Landa aan. Ondertussen reden Yates en Simon Geschke samen aan de leiding en begonnen zij met een voorsprong van anderhalve minuut op een groep met Bardet en Quintana aan de slotklim. Op de Prat d’Albis was het peloton echter niet ver, waardoor de verschillen overbrugbaar waren. Landa kon even rekenen op wat knechtwerk van zijn ploeggenoten en maakte daarna de oversteek naar Quintana, die hij al snel achter moest laten. De jacht op Yates, die met een splijtende demarrage was weggereden van Geschke, was opgeopend.

Yates solo

In het peloton gebeurde er ondertussen ook van alles. Thibaut Pinot versnelde en dat had tot gevolg dat Steven Kruijswijk en Geraint Thomas moesten lossen. Julian Alaphilippe kon in eerste instantie volgen, maar op een tweede versnelling van zijn landgenoot moest hij het antwoord schuldig blijven. Enkel Bernal kon Pinot heel even volgen. Heel even, want Pinot schudde ook de Colombiaan van zich af.

Pinot maakte met nog twee kilometer te gaan de aansluiting bij Landa. Wout Poels zette zich een groep daarachter op kop voor Thomas, met in zijn wiel Kruijswijk, Valverde en Porte. Een versnelling van Thomas deed Alaphilippe opnieuw kraken in al zijn voegen. Voor het eerst deze Tour toonde Alaphilippe sporen van menselijkheid.

Goede dag Pinot

Pinot en Landa finishten uiteindelijk op iets meer dan een halve minuut van ritwinnaar Yates. Bernal en Buchmann volgden op vijftig seconden, waarna het wachten was op de andere klassementsmannen. Thomas, Kruijswijk en Valverde finishten op 1:21 minuut van Yates. Alaphilippe gaf 1:48 toe, maar blijft wel leider.

In het klassement houdt Alaphilippe 1:35 minuut over op Thomas. Kruijswijk blijft derde op 1:47 minuut, maar Pinot nadert hem tot op drie seconden. Bernal (+ 2:02 minuten) en Buchmann (+ 2:14 minuten) staan ook niet ver.

Maandag is het een rustdag. Daarna trekt de Tourkaravaan de Alpen in.

Uitslag 15de etappe Tour de France

1. Simon Yates (Mitchelton-Scott) 4:47:04 uur
2. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) + 33 seconden
3. Mikel Landa (Movistar) ,,
4. Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe) + 51 seconden
5. Egan Bernal (Ineos) ,,
6. Lennard Kämna (Sunweb) + 1:03 minuut
7. Geraint Thomas (Ineos) + 1:22 minuut
8. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) ,, 
9. Alejandro Valverde (Movistar) + 1:30 minuut
10. Richie Porte (Trek-Segafredo) + 1:49 minuut

Uitslag en klassement

Share this post