Yates wint opnieuw, Froome verliest veel tijd

Yates wint opnieuw, Froome verliest veel tijd

De negende etappe is voor Chris Froome uitgedraaid op een grote teleurstelling. De viervoudig Tourwinnaar verloor meer dan een minuut op roze truidrager Simon Yates, die de snelste was in een sprint bergop. Tom Dumoulin moest dertien seconden toegeven op de etappewinnaar.

Masnada in de hoofdrol

Veertien renners gingen al vroeg in de bergetappe door de Apennijnen op avontuur. Tim Wellens was een van hen en zag Fausto Masnada, Davide Ballerini en Natnael Berhane op de eerste klim van de dag demarreren. Op de top van de Roccaraso kende Masnada materiaalproblemen en werd hij, omdat hij op een betere positie staat in het bergklassement, door ploegmaat Ballerini als eerste over de klim geduwd. Volgens de jury niet volgens de regels, dus moest Masnada zijn 15 punten weer inleveren.

Na de Roccaraso werd er koers gezet richting de oneindig lange slotklim Gran Sasso d’Italia. De ongeveer vijftig kilometer lange klim was opgedeeld in twee stukken en de kopgroep begon met een voorsprong van bijna acht minuten aan het eerste gedeelte. Onder aanvoering van Astana liep de voorsprong van de koplopers rap terug en moest voorin de ene na de andere aanvaller lossen. Masnada bleef als laatste vluchter over en mocht even van de ritzege dromen, maar enkele kilometers voor de top van de Campo Imperatore werd hij ingerekend.

Froome lost

Met nog drie kilometer te klimmen zakten Fabio Aru en Chris Froome erdoorheen en bleven er, nadat Giulio Ciccone was ingerekend, tien renners over. Thibaut Pinot versnelde als eerste klassementsfavoriet, waarna Miguel Angel Lopez het probeerde op de steile slotkilometers. Ciccone bleef in de laatste kilometer maar aanvallen, alleen slaagde hij er niet in om weg te rijden. Na een tempoversnelling van Domenico Pozzovivo moest Dumoulin eraf en bleven er slechts vijf renners over. Het draaide op een sprint uit en daarin was Simon Yates opnieuw de sterkste. Hij won voor Pinot, Esteban Chaves, Domenico Pozzovivo en Richard Carapaz.

Dumoulin gaf dertien tellen toe op Yates, terwijl Froome zelfs op meer dan een minuut werd gereden door Yates. Aru passeerde even later de finishstreep. Maandag hebben zij de tijd om te herstellen, want dan wacht de tweede rustdag. Yates gaat de rustdag in als leider en verdedigt een voorsprong van 32 seconden op Chaves. Dumoulin is naar de derde plaats gezakt en staat op 45 tellen achterstand.

Uitslag 9e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Simon Yates (Mitchelton-Scott) 5:54:13 uur
2. Thibaut Pinot (FDJ) ,,
3. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) ,,
4. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) + 4 seconden
5. Richard Carapaz (Movistar) ,,
6. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) + 10 seconden
7. George Bennett (LottoNL-Jumbo) + 12 seconden
8. Tom Dumoulin (Sunweb) ,,
9. Miguel Angel Lopez (Astana) ,,
10. Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) + 24 seconden

Uitslag

Share this post