Yates wint opnieuw en pakt veel tijd op Dumoulin

Yates wint opnieuw en pakt veel tijd op Dumoulin

Simon Yates is bezig aan een ongekend indrukwekkende Giro. De Brit won al twee etappes en bouwde zaterdag zijn voorsprong in het algemeen klassement verder uit, maar voegde zondag een derde overwinning toe aan zijn erelijst. Ditmaal pakte hij niet een handjevol seconden op de concurrenten, maar vertrok hij op de voorlaatste klim en zegevierde hij met 41 seconden voorsprong op een groepje met Tom Dumoulin, die derde werd.

Spectaculaire etappe

Een etappe voor de aanvallers, dat dachten wij en ook de renners in het peloton. Het leek wel of iedereen mee wilde zitten in de vlucht van de dag. De ene na de andere renner sprong mee, maar uiteindelijk wisten er meer dan twintig renners te ontsnappen en bleven er daarvan vijf vooruit. De bekendste naam: Giulio Ciccone, vooraf bestempeld als favoriet voor de dagzege. Onderweg sprokkelde hij alle bergpunten mee en kon alleen Nico Denz hem volgen. Sunweb maakte in de persoon van Sam Oomen jacht op de aanvallers en rekende ze in.

Simon Yates pakte zaterdag al tijdwinst op Dumoulin en had vandaag zijn zinnen gezet op dagwinst én tijdwinst. De Brit versnelde, nadat Miguel Angel Lopez voor de schifting had gezorgd, op de Costalissoio en geraakte in eerste instantie niet weg, maar sloeg in tweede instantie een enorm gat. Grootste slachtoffer: Chris Froome, die na zijn heropstanding weer veel tijd verloor. In de afdaling richting de slotklim bouwde Yates zijn voorsprong verder uit tot bijna een minuut. Dumoulin ging met Richard Carapaz, Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo en Miguel Angel Lopez in zijn wiel in de achtervolging, maar zag de voorsprong alleen maar verder oplopen.

Dumoulin in moeilijkheden

Terwijl Yates verder wegreed, moest Dumoulin passen na een versnelling van Carapaz. In de slotkilometer wist hij de aansluiting met de groep weer te maken en moest hij in een sprintje voor de tweede plaats alleen zijn meerdere erkennen in Lopez. Dumoulin verloor (inclusief bonificatieseconden) 47 seconden en kijkt nu in het klassement tegen een achterstand van 2:11 minuten op.

Morgen wacht er een rustdag, maar dinsdag gaat de 101e Giro verder met een nu al allesbeslissende tijdrit. Dumoulin staat voor de zware taak om meer dan twee minuten op Yates goed te maken en moet dan hopen dat de Brit in het vervolg van de ronde een mindere dag kent.

Uitslag 15e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Simon Yates (Mitchelton-Scott) 4:37:56 uur
2. Miguel Angel Lopez (Astana) + 41 seconden
3. Tom Dumoulin (Sunweb) ,,
4. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) ,,
5. Richard Carapaz (Movistar) ,,
6. Thibaut Pinot (FDJ) ,,
7. Alexandre Geniez (AG2R) + 1:20 minuut
8. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) ,,
9. Pello Bilbao (Astana) ,,
10. Sam Oomen (Sunweb) ,,

Uitslag + klassement

Share this post