Wie stopt Van der Poel op de Koppenberg?

Wie stopt Van der Poel op de Koppenberg?

Heb je donderdagmiddag afspraken staan? Verschuif ze dan, want om 15:00 uur gaat de Koppenbergcross van start. Mathieu van der Poel won vorig jaar op de Koppenberg en stortte enkele meters na de finish uitgeput ter aarde. Dit jaar hij is de grote favoriet om voor de derde keer voor een Nederlandse overwinning te zorgen.

29e Koppenbergcross

De Koppenbergcross is toe aan haar 29e editie en werd dus slechts twee keer gewonnen door een landgenoot. Richard Groenendaal pakte in 2002 de winst ten koste van recordhouder Sven Nys, die in totaal negen keer de cross wist te winnen. Van der Poel was na drie zeges op rij van Wout van Aert in 2017 de beste. In een spannende wedstrijd werd het Van der Poel heel lastig gemaakt door het Telenet-duo Toon Aerts en Lars van der Haar, maar in de slotronde reed hij toch van ze weg en kwam hij na een mooie finale als eerste over de finish. Uit pure vermoeidheid viel hij bovenop de Koppenberg van zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Het leverde prachtige plaatjes op.

Mathieu van der Poel 2017

Van Aert speelde vorig jaar geen rol van betekenis op de Koppenberg, terwijl hij in 2014, 2015 en 2016 wel de sterkste was. In 2014 betekende winst in de Koppenbergcross zelfs zijn definitieve doorbraak. Samen met Nys reed hij vooruit en draaide het op een sprint uit (toen was de finish nog niet op de Koppenberg gelegen). Achterligger – en niet heel toevallig ploegmaat van Van Aert – Jan Denuwelaere dwarsboomde de plannen van Nys door iets te breed de bocht uit te sturen. Van Aert ging de sprint van kop af aan en versloeg Nys, die met armgebaren duidelijk maakte dat hij niet gediend was van Denuwelaere’s actie.

5-0

Denuwelaere en Nys zijn er donderdag niet bij, maar uiteraard wel Van der Poel. Wat betreft de onderlinge resultaten staat het 5-0 in het voordeel van Van der Poel en wacht Van Aert nog op zijn eerste overwinning van het cross-seizoen waaraan ook zijn rivaal deelneemt. Van Aert mocht twee weken geleden in Ardooie het zegegebaar maken, maar daar was Van der Poel niet van de partij. Op papier lijken Van Aert en Aerts de enige renners die Van der Poel van de zege af kunnen houden.

Mathieu van der Poel 2018

Lees ook

Van der Poel en Vos met vertrouwen richting EK

De Koppenbergcross, onderdeel van de DVV Trofee, is vanaf 13:30 uur live te zien op Sporza. Om 13:45 uur komen de vrouwen in actie, waarna de mannen om 15:00 uur volgen.

Share this post