Wie kiest voor de Giro en wie rijdt de Tour?

Wie kiest voor de Giro en wie rijdt de Tour?

Net voor de kerstdagen laten de meeste toprenners weten waar ze zich in 2019 op richten. Tom Dumoulin gaat bijvoorbeeld vol voor de Giro d’Italia en rijdt eventueel ook de Tour de France. Steven Kruijswijk slaat de Giro over en doet mee aan de Tour en Vuelta a España. Wat doen alle andere klassementsmannen? Hieronder volgt een overzicht van wat wij tot nu toe weten!

Keuzestress

De Tour de France is de bekendste wielerwedstrijd ter wereld en alle sponsoren zien hun beste renners maar al te graag in de vakantiemaand juli op televisie rijden, maar de laatste jaren is de Tour minder in trek. De reden? Het parcours – en daarmee de ronde – is voorspelbaar geworden. In 2019 is het zelfs nog erger: het parcours is op maat gemaakt van de Fransen. Het gevolg is dat een toprenner als Tom Dumoulin al heeft gekozen voor de Giro en dat hij de Tour (met slechts één individuele tijdrit en heel veel klimkilometers) aan zich voorbij laat gaan. Maar wat doen de andere renners?

In de Giro moet Dumoulin het – zoals het er nu op lijkt – opnemen tegen Vueltawinnaar Simon Yates, wereldkampioen Alejandro Valverde, tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali en supertalent Miguel Angel Lopez. Yates en Lopez kent hij nog goed, want die kwam hij dit jaar ook tegen. Yates leek tot de laatste Giro-etappes zelfs de eindoverwinning te pakken, maar stortte op wonderbaarlijke wijze nog in. Dumoulin werd uiteindelijk tweede achter Chris Froome, Lopez finishte als derde. Primoz Roglic wordt door Jumbo-Visma waarschijnlijk naar voren geschoven als kopman.

Tour

Van de Giro-rijders ambiëren alleen Dumoulin en Nibali een Tourdeelname, al is het maar de vraag of ze met slechts vier weken rust wel tijdig zijn hersteld van de Italiaanse ronde. Voor Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Romain Bardet en Nairo Quintana wordt de Tour de eerste grote ronde van 2019. Wie Sky als kopman naar de grote rondes stuurt is nog niet bekend, al kunnen we er wel vanuit gaan dat Froome de Tour betwist.

Overzicht prominente Girodeelnemers:
– Tom Dumoulin (winnaar 2017)
– Vincenzo Nibali (winnaar 2013 en 2014)
– Simon Yates (13 dagen roze in 2018)
– Miguel Angel Lopez (3e in 2018, winnaar jongerentrui)
– Alejandro Valverde (3e in 2016)
– Mikel Landa (3e in 2015)
– Richard Carapaz (4e in 2018)
– Ilnur Zakarin (5e in 2017)

Onzeker: Chris Froome, Geraint Thomas, Fabio Aru, Esteban Chaves, Egan Bernal en Primoz Roglic.

Overzicht prominente Tourdeelnemers:
– Chris Froome (winnaar 2013, 2015, 2016 en 2017)
– Romain Bardet (2e in 2016)
– Thibaut Pinot (3e in 2014)
– Steven Kruijswijk (5e in 2018)
– Nairo Quintana (2e in 2013 en 2015)
– Jakob Fuglsang (7e in 2013)
– Vincenzo Nibali (winnaar 2014)
– Richie Porte (5e in 2016)

Onzeker: Tom Dumoulin, Geraint Thomas, Fabio Aru, Esteban Chaves, Egan Bernal en Daniel Martin.

Share this post