Wellens wint in Caltagirone, Dennis blijft leider

Wellens wint in Caltagirone, Dennis blijft leider

Tim Wellens heeft de vierde etappe in de Giro d’Italia 2018 gewonnen. Op de steile slotklim in Caltagirone versloeg hij Mike Woods en rondde hij het werk van zijn ploeggenoten perfect af. Tom Dumoulin slaagde er niet in om de leiding weer over te nemen van Rohan Dennis, want de Australiër blijft met één seconde leider.

Vijf leiders

Na een rustdag ging iets na het middaguur het peloton van start voor de vierde Giro-etappe. Met Rohan Dennis in de roze leiderstrui gingen Barbin, Frapporti, Mosca, Jauregui en Belkov op pad. Het peloton onder leiding van BMC en UAE Emirates liet ze gaan, maar liet de achterstand niet ver oplopen. Barbin deed onderweg goede zaken in het bergklassement door de bergsprints te winnen.

Nadat Andrea Guardini als tweede opgever werd genoteerd (eerder viel Kanstantsin Sivtsov uit) bleven er vooraan drie renners over: Frapporti, Mosca en Belkov. Door een flinke tempoversnelling van UAE Emirates in dienst van Fabio Aru werd de voorsprong van de drie koplopers flink ingekort en werden zij op vijftien kilometer van het einde teruggepakt. Valerio Conti waagde vervolgens een poging door samen met Edoardo Zardini op een oplopende strook weg te rijden. Conti liet Zardini achter en pakte dertig seconden op het peloton, maar werd in de ‘vlakke’ kilometers voor de laatste steile kilometer ingerekend door de mannen van Lotto-Soudal.

Oersterke Wellens

Er werd heel hard tempo gereden richting de laatste 900 meter, waarin het gemiddeld 9% opliep. Jack Haig reed aan de leiding en kreeg onder andere ploegmaat Esteban Chaves en Wellens met zich mee, maar door een versnelling van Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) kon het peloton weer aansluiten. Wellens bleef op kop rijden en reageerde op een versnelling van Battaglin, waarna Wellens als eerste bovenkwam en in de Italiaanse hitte het zegegebaar mocht maken. Woods werd net achter hem tweede.

Tom Dumoulin finishte in de voorste groep en wist de leiderstrui van Dennis niet over te nemen. Wel pakte hij tijdwinst op zijn grote rivaal Chris Froome, die 23 seconden verloor op winnaar Wellens.

Uitslag 4e etappe Giro d’Italia 2018:

1. Tim Wellens (Lotto-Soudal) 5:17:34 uur
2. Mike Woods (EF Education First) ,,
3. Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) ,,
4. Simon Yates (Mitchelton-Scott) ,,
5. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) ,,
6. Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) 0:04
7. Patrick Konrad (BORA-hansgrohe) ,,
8. Luis Léon Sanchez (Astana) ,,
9. Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) ,,
10. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) ,,

Share this post