Weekend ‘as usual’ voor Van der Poel

Weekend ‘as usual’ voor Van der Poel

Staat Mathieu van der Poel aan de start van een veldrit, dan weet je meestal al wie er gaat winnen. Dit weekend was dat opnieuw het geval en won de kersverse Europees kampioen in zowel Niel als Gavere. Toon Aerts werd twee keer tweede.

Eindelijk weer modder

Van der Poel won dit prille cross-seizoen al zeven veldritten, maar had het anderhalve week geleden erg zwaar op de Koppenberg. Enkele dagen later revancheerde hij zich in Rosmalen, waar hij voor het tweede jaar op rij de Europese veldrittitel veroverde. Met frisse benen verscheen hij zaterdag aan de start van de Jaarmarktcross in Niel.

In Niel leek Van der Poel er weer een lange solo van te maken. In de derde ronde reed hij weg van de rest, maar werd hij niet veel later teruggepakt door Toon Aerts, Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Halverwege de cross demarreerde Van der Poel opnieuw en was ditmaal de vogel wél gevlogen. Uiteindelijk bleef hij Aerts met tien seconden voor en maakte Sweeck op een halve minuut achterstand het podium compleet. Van der Haar werd vierde.

‘Geen fout gemaakt’

Zondag werd de vierde manche van de Superprestige verreden. Met een frisse Wout van Aert aan de start (hij deed niet mee in Niel) trok Van der Poel in de openingsronde al vol door. Aerts kon als enige volgen in de eerste echte moddercross van het jaar, maar had geen antwoord op de versnelling van MvdP. Na meer dan een uur door de modder ploegen mocht Van der Poel het zegegebaar maken. Aerts werd tweede op 24 seconden, Van Aert maakte in de slotfase wat foutjes en werd derde. Dat het zwaar was kun je aan de uitslagenlijst goed zien. De nummer vier Thomas Pidcock gaf al bijna twee minuten toe op de winnaar..

Wout van Aert 2018 Gavere

Van der Poel is blij met hoe het seizoen vooralsnog verloopt. “Het was ook voor mij een lastige cross, ik heb erg afgezien”, zei hij na afloop voor de camera van Sporza. “Ik heb geen enkele grote fout gemaakt. Het geeft veel vertrouwen om zo rond te rijden.”

Cant en Arzuffi

Bij de vrouwen was Sanne Cant voor de vijfde keer in haar carrière de sterkste in Niel. De wereldkampioene bleef Loes Sels en Ellen van Loy voor en tekende daarmee na een maand van leegte voor haar derde seizoenszege. In de blubber van Gavere was Alice Arzuffi de beste. De Italiaanse won voor Nikki Harris en Cant. Europees kampioene Annemarie Worst finishte als vierde.

Alice Arzuffi, Sanne Cant 2018

Share this post