Vuelta 2019: Dit zijn de 9 Nederlandse deelnemers

Vuelta 2019: Dit zijn de 9 Nederlandse deelnemers

Aan de Vuelta a España 2019 doen slechts negen Nederlanders mee. Toch beschikken ‘we’ met Steven Kruijswijk en Wout Poels over twee kanshebbers. Wie zijn de andere landgenoten die zaterdag aan de start verschijnen? Wij stellen ze kort aan je voor.

Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)
Steven Kruijswijk 2019
Na zijn knappe derde plaats in de Tour de France is het de vraag hoe goed Steven Kruijswijk hersteld is van zijn wereldprestatie. In dat opzicht lijkt Primoz Roglic bij de Nederlandse ploeg een streepje voor te hebben, want de Sloveen kon zich na de Giro specifiek op de Vuelta voorbereiden.Desalniettemin mikt Kruijswijk op het podium, en waarom niet? Vorig jaar eindigde hij nog als vierde. Voor de 32-jarige renner wordt het zijn vierde optreden. Al twee keer wist hij in de top tien te finishen.

Deelname: 5de
Beste prestatie: 4de in eindklassement 2018

Robert Gesink (Jumbo-Visma)
Robert Gesink 2019
Roglic en Kruijswijk worden gesteund door Robert Gesink. De ervaren renner brak in Luik-Bastenaken-Luik zijn bekken en moest daardoor een streep door zowel de Giro als de Tour zetten. Inmiddels is hij volledig hersteld en liet hij zich in de Ronde van Polen regelmatig van voren zien. In 2016 won Gesink 2.0 (de rittenkaper in plaats van klassementsman) een etappe. In zijn eerste drie deelnames eindigde hij 7de, 6de en opnieuw 6de. Dat was echter wel tussen 2008 en 2012. Aan ervaring geen gebrek dus bij Gesink, die voor de 16de keer aan de start verschijnt van een grote ronde.

Deelname: 6de
Beste prestatie: 6de in 2009 en 2012, ritwinst in 2016

Lennard Hofstede (Jumbo-Visma)
Lennard Hofstede 2019
Voor de tweede keer in zijn carrière doet Lennard Hofstede mee aan de Vuelta. In 2017 verscheen hij namens Sunweb aan de start, maar moest hij tijdens de twaalfde etappe wegens ziekte opgeven. Anno 2019 rijdt hij voor Jumbo-Visma en kan hij met Roglic en Kruijswijk de Vuelta winnen.

Deelname: 2de 
Beste prestatie: –

Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step)
Fabio Jakobsen 2019
Moeilijk wordt het niet om Fabio Jakobsen te spotten. De renner van Deceuninck-Quick-Step kroonde zich in juni tot Nederlands kampioen en is dus makkelijk te herkennen aan het rood-wit-blauw. Jakobsen maakt zijn debuut in een grote ronde. Mogen we veel van hem verwachten? Zeker! Jakobsen is samen met onder anderen Sam Bennett en Fernando Gaviria een van de beste sprinters aan het vertrek en krijgt een handvol kansen op ritwinst. Gesteund door sprintaantrekker Maximiliano Richeze – normaal werkzaam voor Elia Viviani – zal hij zich ongetwijfeld gaan mengen in het sprintgeweld.

Deelname: 1ste
Beste prestatie: –

Wout Poels (Ineos)
Wout Poels 2019
Geen Geraint Thomas, Chris Froome of Egan Bernal bij Ineos. De Britse ploeg mikt, mede door blessures, met Wout Poels en Tao Geoghan Hart op een mooie eindklassering. Voor Poels is dit dé kans om uit zijn knechtenrol te kruipen en eindelijk zelf een mooi resultaat neer te zetten in een grote ronde. Het mag ook wel, want zijn contract bij Ineos loopt na dit seizoen af. In 2017 eindigde hij knap als zesde in de Vuelta, terwijl zijn ploegmaat en goede vriend Froome de ronde wist te winnen. Voor eenzelfde uitslag zou Poels op voorhand direct tekenen, maar misschien zit er wel meer in…

Deelname: 5de
Beste prestatie: 6de in 2017

Wilco Kelderman (Sunweb)

De cijfers liegen er niet om: de Vuelta ligt Kelderman wel. Drie keer eerder deed hij mee en telkens eindigde hij van voren. In zijn eerste Vuelta werd hij 14de, in 2017 greep hij net naast het podium (4de) en vorig jaar werd hij 10de en was hij lange tijd met Kruijswijk een van de smaakmakers. Sunweb mikt vanaf zaterdag met Kelderman op een goed klassement en met Maximilian Walscheid op sprintsucces. Als Kelderman een keer géén pech kent, zit er zomaar weer een topnotering in.

Deelname: 4de
Beste prestatie: 4de in 2017

Martijn Tusveld (Sunweb)
Martijn Tusveld 2019
Kelderman wordt geholpen door onder andere Martijn Tusveld. De 25-jarige renner brak in Parijs-Nice zijn kaak en stond daardoor een tijd buitenspel, maar inmiddels is hij weer in topvorm. Voor Tusveld wordt het zijn tweede optreden in de Vuelta, daar hij vorig jaar de ronde als 80ste beëindigde. In de BinckBank Tour reed hij zich warm voor de Vuelta en werd hij 21ste.

Deelname: 2de
Beste prestatie: 80ste in 2018

Jetse Bol (Burgos-BH)
Jetse Bol 2019
Als tweevoudig winnaar van de Olympia’s Tour mocht Jetse Bol via de opleidingsploeg doorstromen naar de proftak van Rabobank. Als renner van Belkin deed hij zelfs mee aan de Giro, maar daarna moest Bol noodgedwongen een stapje terug doen. Via De Rijke kwam hij bij het Colombiaanse Manzana Postobon terecht. Namens die ploeg liet Bol zich in 2017 veelvuldig in de aanval zien tijdens de Vuelta. Een jaar later verkaste Bol vlak voor de Vuelta naar Burgos-BH en verzekerde hij zich opnieuw van een plek in de selectie. Dit jaar is hij er weer bij en zal hij zich ongetwijfeld willen laten zien in de aanval.

Deelname: 3de
Beste prestatie: 69ste in 2017


Wil je op de hoogte blijven van het allerlaatste nieuws uit Spanje? In ons Vuelta-menu vind je alles wat je moet weten!

Share this post