Vos wint voor de eerste keer de wereldbeker

Vos wint voor de eerste keer de wereldbeker

Wat heeft Marianne Vos nog niet gewonnen, zou je denken. Toch ontbrak de wereldbeker nog op haar palmares. Zondag vulde ze het hiaat in haar erelijst op door in het Franse Pontchâteau de overwinning te pakken en zich daarmee te verzekeren van eindwinst.

Nederlands feestje

Vos had de wereldbekerwedstrijd in Pontchâteau aanvankelijk niet op haar programma staan, maar door haar leidende positie had ze de wereldbekerveldrit toch maar toegevoegd. Haar grootste concurrente Sanne Cant koos wel voor een trainingsstage, waardoor Vos de eindzege voor het grijpen had. Door in een rechtstreeks duel Denise Betsema te verslaan, gaf ze haar (eind)overwinning extra glans. Vos is in het klassement niet meer in te halen.

Het werd een compleet Nederlands feestje, want de hele top-vier kleurde oranje. Maud Kaptheijns completeerde het podium, Ceylin del Carmen Alvarado finishte als vierde. Ook Annemarie Worst, Fleur Nagengast en Inge van der Heijden finishten in de top-tien.

Van Aert wint

Bij de mannen waren alle ogen gericht op Toon Aerts, Wout van Aert en Michael Vanthourenhout. Zij konden bij afwezigheid van Mathieu van der Poel (trainingsstage) eindelijk een grote televisiecross op hun naam schrijven. Ze maakten er op een saai en snel parcours een leuke wedstrijd van. Het draaide uiteindelijk op een sprint uit en daarin was de beste wegrenner (Van Aert) ook de sterkste. Aerts werd tweede, Vanthourenhout finishte als derde. In het klassement van de wereldbeker wipt Van Aert over Aerts en verdedigt hij een voorsprong van amper drie punten op zijn landgenoot.

Pontchateau, Wout van Aert, Toon Aerts 2019

Zondag staat de laatste wereldbekerveldrit van het cross-seizoen 2018/2019 op het programma. In Hoogerheide keren nationale kampioenen Mathieu van der Poel en Lucinda Brand weer terug in competitieverband en hopen zij voor thuispubliek de winst te pakken. “Met hen erbij zijn we in deze laatste wereldbeker van het seizoen helemaal klaar om te schitteren in eigen land. Hoogerheide is de generale repetitie voordat we afreizen naar Denemarken voor de wereldkampioenschappen”, zegt bondscoach Gerben de Knegt op de site van de KNWU.

Selectie Elite mannen

1. Mathieu van der Poel
2. David van der Poel
3. Corné van Kessel
4. Lars van der Haar
5. Joris Nieuwenhuis
6. Sieben Wouters
7. Stan Godrie
8. Gosse van der Meer

Selectie Elite vrouwen

1. Marianne Vos
2. Lucinda Brand
3. Annemarie Worst
4. Denise Betsema
5. Maud Kaptheijns
6. Sophie de Boer
7. Ceylin del Carmen Alvarado
8. Fleur Nagengast
9. Inge van der Heijden
10. Yara Kastelijn
11. Manon Bakker
12. Puck Pieterse
13. Shirin van Anrooij

Share this post