Voorbeschouwing WK veldrijden 2019 in Bogense

Voorbeschouwing WK veldrijden 2019 in Bogense

Het WK veldrijden 2019 staat voor de deur. Zaterdag en zondag strijden de beste veldrijders van de wereld om de felbegeerde regenboogtrui. Wie wint er zaterdag bij de vrouwen en wie wint een dag later bij de mannen? Wij blikken vooruit.

Historie

Voor de zeventigste keer wordt het WK veldrijden voor mannen georganiseerd. Denemarken was één keer eerder gastheer van het WK: in 1998 was Middelfart even het epicentrum van de crosswereld. Mario De Clercq won die editie door Erwin Vervecken met meer dan een minuut voor te blijven. Henrik Djernis zorgde voor veel tevredenheid bij het thuispubliek door het brons te veroveren. Hij is tot op de dag van vandaag de enige Deen die een medaille wist te veroveren. Opvallend genoeg was toen ook een Nederlander favoriet voor de titel: Richard Groenendaal. In een tactische koers (Vervecken stopte af voor De Clercq) kwam hij er niet aan te pas.

Erik De Vlaeminck is met zeven wereldtitels recordhouder. Voor veel mensen is toch echt Sven Nys de beste veldrijder aller tijden, al kwam de Belg niet verder dan ‘slechts’ twee wereldtitels. Mathieu van der Poel kan zondag op gelijke hoogte komen met Nys, die destijds in Denemarken bij de beloften Bart Wellens voorbleef. Wout van Aert won de afgelopen drie edities en zou op gelijke hoogte kunnen komen met Roland Liboton.


Wout van Aert won vorig jaar in Valkenburg.

De vrouwen hebben sinds 2000 een eigen WK. Hanka Küpfernagel won begin 21ste eeuw de eerste twee edities en zegevierde in totaal vier keer. Marianne Vos is met zeven titels recordhoudster, al dateert haar laatste zege alweer van 2014. Thalita de Jong zorgde in 2016 voor het laatste Nederlandse succes. De Jong werd de jaren daarna geteisterd door blessureleed en is er zaterdag dan ook niet bij. Sanne Cant won in 2017 en 2018 en is de grootste uitdaagster van de Nederlandse equipe.

Parcours

Bogense is een klein stadje op het eiland Funen, gelegen ten zuiden van Denemarken. Er wonen slechts een paar duizend mensen in Bogense, maar komend weekend zal het er een stuk drukker zijn. Of er veel mensen uit België afreizen naar Bogense is maar de vraag. Vanuit Antwerpen is het zo’n 850 kilometer rijden, goed voor 8 uurtjes in de auto. Waarschijnlijk kiezen veel mensen er dus voor om alles live op de televisie te bekijken.

WK Bogense 2019 parcours

De start- en finishstraat is gelegen op de Vestre Havnevej. Via een onlangs geplaatste brug slaan de renners rechtsaf om het veld in te duiken. Het rondje is 3 kilometer lang en bestaat vooral uit onnatuurlijke hindernissen. De steile Kirkebakken moet meerdere keren beklommen worden en zal een sleutelrol gaan spelen in het wedstrijdverloop. Na een snel en technisch rondje keren de renners en rensters weer terug in de haven van Bogense.

Programma
Zaterdag 2 februari:
– 11:00 uur: Junioren
– 13:00 uur: Beloften
– 15:00 uur: Vrouwen

Zondag 3 februari:
– 11:00 uur: Vrouwen U23
– 15:00 uur: Mannen

Favorieten bij de mannen

Bij de mannen is het wel duidelijk wie de topfavoriet is. Mathieu van der Poel deed mee aan 28 wedstrijden en won er liefst 26. Alleen in Lokeren (waar hij viel en geblesseerd moest opgeven) en op de Koppenberg (21e na een complete off-day) wist hij niet te winnen. Sinds 4 november 2018 heeft hij niets meer verloren en boekte hij twintig zeges op rij. Vorig cross-seizoen verliep nagenoeg hetzelfde voor de Nederlander, maar finishte hij in de belangrijkste wedstrijd van het jaar slechts als derde. Wout van Aert won toen voor de derde keer op rij, maar de kans dat het dit jaar opnieuw gebeurt is een stuk kleiner.


Mathieu van der Poel werd in 2015 wereldkampioen in Tabor.

Van Aert kent een teleurstellend seizoen. Al het gedoe rondom zijn ploeg en toekomst heeft ongetwijfeld zijn invloed gehad op de prestaties van de 24-jarige renner, die komend wegseizoen uitkomt voor Jumbo-Visma. Het mooie – in dit geval – voor Van Aert, iToon Aerts 2019s dat zijn seizoen in één klap gered kan worden. Als hij zondag voor de vierde keer wereldkampioen wordt, heeft niemand het meer over zijn magere crossjaar.

Voor de derde favoriet geldt dat allemaal niet. Toon Aerts’ seizoen is al meer dan geslaagd. Hij werd in Kruibeke Belgisch kampioen, verzekerde zich in Hoogerheide van de wereldbeker-eindwinst en kan in Bogense vrijuit koersen. Zijn seizoen is al meer dan geslaagd, een wereldtitel zou het alleen maar nog meer glans geven. Na zijn vierde plaats in Valkenburg (WK 2018) gaat hij dit jaar voor een podiumplaats. Het is hem gegund.

Outsiders voor een podiumplaats zijn Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar. Vanthourenhout moest vanwege een voedselvergiftiging de cross in Hoogerheide aan zich voorbij laten gaan, maar is weer de oude. Van der Haar tankte vorige week in Rucphen vertrouwen door de cross te winnen en is bijna altijd goed op WK’s. Zijn slechtste resultaat is een 6e plaats in 2014. Hij stond drie keer op het podium, maar won nog nooit.

Favorieten bij de vrouwen

Bij de vrouwen is het een stuk moeilijker om te voorspellen wie de opvolgster wordt van Sanne Cant. De kans dat de winnares uit Nederland komt is erg groot, maar de concurrentie uit het buitenland is ook groot. Cant won dit seizoen negen wedstrijden en werd onlangs voor het tiende jaar op rij Belgisch kampioene. Als het een tactisch steekspel wordt, gaat het lastig worden voor Cant. De Nederlandse vrouwenploeg heeft namelijk meerdere paarden om op te wedden en zou dat op het snelle parcours in hun voordeel moeten beslissen.

De Nederlandse vrouwenploeg gaat van start met Marianne Vos, Denise Betsema, Lucinda Brand, Maud Kaptheijns, Annemarie Worst en Sophie de Boer. Allemaal maken ze kans op de wereldtitel, al is De Boer niet bezig aan haar beste seizoen en is bij Worst na haar Europese titel het vet wel van de soep. Tussen Vos, Betsema, Brand en Kaptheijns zit heel weinig niveauverschil, al steekt Brand er de laatste weken wel iets bovenuit. Brand werd in Huijbergen Nederlands kampioen door in een rechtstreeks duel Vos te verslaan en was zondag ook in Hoogerheide de sterkste. Zij is de topfavoriete.

Marianne Vos en Sanne Cant
Marianne Vos in gesprek met Sanne Cant.

“De laatste weken kun je wel een beetje zien wie de echte topfavorieten zijn”, zegt Vos in een interview met de NOS. “Voor mij is dat Brand, zij is in absolute topvorm. Cant doet het nu goed en Katherine Compton is ook onverwachts in vorm. Ik hoor ergens tussen dat rijtje”, aldus de zevenvoudig wereldkampioene.

De lijst met kanshebsters is dus groot. Wij voegen daar de namen van Alice Maria Arzuffi, Nikki Harris en Kaitlin Keough aan toe.

Alle startlijsten vind je hier.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl (mannen):
**** Mathieu van der Poel
*** Toon Aerts, Wout van Aert
** Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar
* Corné van Kessel, Laurens Sweeck, Joris Nieuwenhuis

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl (vrouwen):
**** Lucinda Brand
*** Sanne Cant, Marianne Vos
** Katherine Compton, Maud Kaptheijns, Denise Betsema
* Annemarie Worst, Alice Arzuffi, Nikki Harris, Kaitlin Keough

TV
Het WK veldrijden 2019 is live te zien op Sporza. Alle wedstrijden zendt de Belgische zender uit. De NOS doet live verslag van de vrouwen- en mannenwedstrijd.

Share this post