Voorbeschouwing NK veldrijden 2019

Voorbeschouwing NK veldrijden 2019

Op zaterdag 12 en zondag 13 januari vindt in Huijbergen het NK veldrijden 2019 plaats. Voor de vijfde keer staat het dorp in Woensdrecht in het teken van het Nederlands kampioenschap. Maakt Mathieu van der Poel zijn favorietenstatus waar en wie wint er bij de vrouwen? Wij blikken vooruit.

Geschiedenis

In 2003 werd er voor de allereerste keer het NK in Huijbergen georganiseerd. Richard Groenendaal werd toen voor de zesde keer kampioen van Nederland door na een stroeve start (Groenendaal kwam ten val) af te rekenen met Gerben de Knegt, Camiel van den Bergh en Wim de Vos. In 2004, 2005 en 2006 bleven zij de NK’s domineren, tot in 2007 ene Lars Boom zijn neus aan het venster stak. Boom was van 2007 tot en met 2012 de beste Nederlandse veldrijder en won dan ook alle Nederlandse kampioenschappen, waaronder de edities van 2009 en 2012 in Huijbergen. In 2015 kwam er een einde aan het driejaarlijkse NK-festijn in Huijbergen en kreeg Veldhoven de eer toegewezen.

Tiestenduin Huijbergen
De Tiestenduin in Huijbergen. Een mooie plek om naar de cross te kijken.

Na overwinningen van Lars van der Haar in Hilvarenbeek (2013) en Gieten (2014) maakte Mathieu van der Poel in 2015 een einde aan de Lars-hegemonie. In zowel Veldhoven, Hellendoorn, Sint-Michielsgestel en Surhuisterveen was hij de allerbeste en kreeg hij in drie van de vier gevallen zijn oudere broer David mee het podium op.

Bij de vrouwen, die sinds 1987 een NK hebben, is Daphny van den Brand recordhouder met liefst elf titels. Drie van de vier keer wist de in 2012 gestopte veldrijdster te winnen in Huijbergen. Marianne Vos heeft zes Nederlandse veldrittitels op haar naam staan en stond elf keer op het podium, waaronder in 2003 als 15-jarig brookie. Vorig jaar mocht Lucinda Brand – bij afwezigheid van de verkouden Vos – in Surhuisterveen het zegegebaar maken. Met bijna een minuut voorsprong op Maud Kaptheijns en Annemarie Worst veroverde Brand na haar nationale titels op de weg in 2013 en 2015 ook in het veld de rood-wit-blauwe trui.

Parcours

Wie ‘veldrijden in Huijbergen’ zegt, denkt gelijk aan de Nootjesberg. De helling aan de oostkant van de Brabantse Wal maakt al jaren deel uit van de crossen in Huijbergen. Helaas vinden er al jaren geen internationale losse veldritten meer plaats in Huijbergen, simpelweg omdat het te duur is om het te organiseren. In 2015 werd nog wel het EK naar Noord-Brabant gehaald, maar de laatste internationale cross dateert alweer van 2011.

Parcours NK veldrijden 2019
Plattegrond van het parcours.

De start/finish is gelegen op de Weg naar wouw. In zuidelijke richting wordt er gestart, waarna de renners en rensters rechtsaf slaan richting de Nootjesberg. Via de Overbergseweg wordt er weer richting de Weg van wouw gereden, maar steken de renners eerst nog de Buurtweg over om aan de Tiestenduin te beginnen. Na de zandpassage, waar ook de VIP-ruimte is gelegen, wordt er weer teruggereden naar de Weg naar wouw en zit het 2,8 kilometer lange rondje er op.

De entree is trouwens gratis.

Programma:
Zaterdag 12 januari 2019
11.00 uur: Nieuwelingen meisjes
12.00 uur: Nieuwelingen
13.00 uur: Masters 50+
14.00 uur: Masters 40+
15.00 uur: Amateurs/Sportklasse

Zondag 13 januari 2019
11.00 uur: Beloften vrouwen/ Junior dames
12.15 uur: Junioren
13.30 uur: Elite vrouwen
15.00 uur: Elite heren/ Beloften

Favorieten

De kans is heel groot dat we bij de vrouwen een spannendere wedstrijd krijgen dan bij de mannen. Wout van Aert, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts kunnen het Van der Poel soms lastig maken, maar van concurrentie uit eigen land is geen sprake. Een NK is een wedstrijd op zich, maar Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Corné van Kessel en David van der Poel moeten over een superdag beschikken (en Mathieu van der Poel over een totale off-day) om kans te maken op goud. Qua spanning is het wellicht interessanter om het Belgisch kampioenschap te volgen, want daar steekt er niemand echt boven de rest uit.

Mathieu van der Poel 2019

Lees ook

NK veldrijden niet live te zien op tv

Bij de vrouwen is de lijst met kanshebbers een stuk groter. Titelverdedigster Lucinda Brand start met rugnummer 1 en beschikt over goede benen. Met Marianne Vos, Annemarie Worst en Denise Betsema zijn er nog meer titelkandidaten van de partij. Ceylin Carmen del Alverado, die zondag in Brussel haar eerste profwedstrijd won, is er niet bij. Zij komt zondagochtend in actie bij de belofte-vrouwen.

Startlijst mannen
Startlijst vrouwen

TV
Het NK veldrijden is niet live op tv te zien. De NOS komt later op de dag met een samenvatting.

Loading ... Loading …
Loading ... Loading …

Share this post