Voorbeschouwing EK veldrijden 2018 in Rosmalen

Voorbeschouwing EK veldrijden 2018 in Rosmalen

Op zondag 4 november vindt in Rosmalen voor de 16e keer het EK veldrijden plaats. Alle edities waren de vrouwen al van de partij, maar voor de mannen is het pas de vierde uitgave. Volgt Mathieu van der Poel zichzelf op en wint Marianne Vos bij de vrouwen? Wij blikken vooruit op het EK.

Geschiedenis

De UEC is sinds 2003 organisator van het EK veldrijden. In Tabor vond destijds de allereerste editie plaats. Vorig jaar streek het kampioenschap weer neer in Tabor, maar in tegenstelling tot 14 jaar geleden met twee extra categorieën. Het begon met junioren, beloften en vrouwen, waarna in 2013 de vrouwencategorie U23 werd toegevoegd en in 2015 ook de profs volgden.

In Huijbergen werd in 2015 de allereerste editie voor profs georganiseerd. Zonder Mathieu van der Poel (door knieblessure buitenspel) en de zieke Sven Nys draaide het op een duel tussen Lars van der Haar en Wout van Aert uit met Van der Haar als uiteindelijke winnaar.  Een jaar later in Pontchâteau werd het weer een wedstrijd Nederland-België, maar ditmaal wel tussen Van Aert en Van der Poel. Op het razendsnelle parcours ging er echter een outsider met de winst vandoor: Toon Aerts, Van der Poel won de sprint van de achtervolgers en werd tweede, Van Aert derde.

EK veldrijden 2015
Vorig jaar verkoos Van Aert een trainingsstage boven het EK. Van der Poel won bij afwezigheid van de Belg voor Van der Haar en Aerts. Dit jaar zijn ze er allebei wel bij en kan Van der Poel voor de vierde keer Europees veldritkampioen worden. Van der Poel won als junior in 2011 en 2012 en won dus vorig jaar bij de profs.

Favorieten

Van der Poel had zich ongetwijfeld een andere voorbereiding op het EK gewenst. De Nederlander stond donderdag als topfavoriet aan de start van de Koppenbergcross, maar speelde geen rol van betekenis. Toon Aerts won op de Koppenberg voor Michael Vanthourenhout en Wout van Aert, terwijl Van der Poel op meer dan vier minuten achterstand als 21e over de streep bolde. Een verklaring voor zijn off-day had Van der Poel niet. “Deze omloop is zeker niet mijn favoriete omloop, maar het kan gebeuren zo’n dag.”

Zondag wacht er weer een nieuwe wedstrijd. Voor eigen volk zal Van der Poel maar al te graag willen laten zien dat hij de beste veldrijder van Europa is, met de titel als beloning. In Tabor stond er vorig jaar geen maat Van der Poel en won hij 23 seconden voor Lars van der Haar. Aerts maakte op anderhalve minuut achterstand het podium compleet door Michael Vanthourenhout in een sprint te verslaan. Diezelfde namen gaan we zondag waarschijnlijk terugzien, met de toen niet-deelnemende Van Aert er uiteraard bij.

Mathieu van der Poel 2018

De afgelopen twee edities van de Grote Prijs van Brabant (op nagenoeg hetzelfde parcours als het EK) was Van der Poel de sterkste, maar deed Van Aert telkens niet mee. Ondanks zijn mindere dag op de Koppenberg is de Nederlander de grote favoriet om op het snellere parcours in Rosmalen de winst te pakken. De Belgen kunnen met Van Aert, Aerts en Vanthourenhout het de Nederlander erg lastig maken, maar de vraag is of ze bereid zijn om voor elkaar te werken. Namens de Nederlandse ploeg maken ook Van der Haar, David van der Poel en Corné van Kessel kans op eremetaal.

Mathieu van der Poel 2018

Lees ook

Van der Poel en Vos met vertrouwen richting EK

Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op Marianne Vos. Ze stond in alle wedstrijden op het podium en verkeert in bloedvorm. Annemarie Worst is een gevaarlijke outsider en wist Vos al een keer te verslaan. Met Denise Betsema heeft de Nederlandse ploeg nog een gevaarlijke klant in haar gelederen. De concurrentie komt van Belgische (Sanne Cant en Kim Van de Steene) en Italiaanse (Alice Arzuffi) kant.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Mathieu van der Poel
*** Wout van Aert, Toon Aerts
** Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Quinten Hermans
* Laurens Sweeck, Daan Soete, Gianni Vermeersch, Corné van Kessel, David van der Poel, Marcel Meisen

TV
Het EK is zondag vanaf 13:30 uur live op Sporza te zien.

Share this post