Voorbeschouwing 9e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 9e etappe Vuelta a España 2018

Dit wordt een heerlijke etappe, dat kan haast niet anders. De negende Vuelta-etappe finisht bergop in La Covatilla en gaat ongetwijfeld voor veranderingen in de top van het klassement zorgen. Wie zakt er door het ijs? Wij blikken vooruit.

Parcours

De etappe start om 12:06 uur in Talavera de la Reina, een gemeente in de Spaanse provincie Toledo. Er wordt in noordwestelijke richting gereden naar Guijuelo, waar na 149 kilometer de tussensprint gepland staat. Daarna wordt er op de kaart een duik naar beneden gemaakt richting La Covatilla,

Vuelta a España 2018 etappe 9

Alvorens men het noordelijkste puntje van de etappe aanraakt, moeten er drie hindernissen beklommen worden. De Puerto del Pico (1e cat.), Alto de Gredos (3e cat.) en Puerto de Peña Negra (2e cat.) vangen al in het eerste gedeelte van de etappe aan, waardoor het voor de klassementsmannen een stuk minder aantrekkelijk is om daar al aan te vallen. Voor vluchters is het wel een mooi moment om weg te rijden uit het peloton en de voorsprong op te bouwen.

De Alto de Covatilla duikt met nog 12,5 kilometer te rijden op. Het begin is nog niet lastig, maar met nog acht kilometer te klimmen doemt er een strook met een gemiddeld stijgingspercentage van 12% op. De laatste tien kilometer van de etappe stijgt met gemiddeld 7,1% en daarmee is de Alto La Covatilla een loodzware klim. Het klimwerk zit er voor de slotkilometer op, want met iets meer dan een kilometer te rijden zwakt de klim af en is het nagenoeg vlak.

Alto La Covatilla

Favorieten

In 2011 werd er in de Vuelta voor de laatste keer in La Covatilla gefinisht. Daniel Martin was toen (eveneens in de 9e etappe) Bauke Mollema te slim af, maar Mollema veroverde wel de rode leiderstrui. Lang mocht hij daar niet van genieten; een dag later raakte hij zijn trui in de tijdrit kwijt aan Chris Froome.

Vuelta 2011 etappe - 9 Bauke Mollema

Mollema en Martin spelen wat het klassement betreft dit jaar geen rol in de Vuelta. Mollema was al dicht bij een ritoverwinning, maar moest in een sprint zijn meerdere erkennen in medevluchter Simon Clarke. Vandaag krijgt hij een nieuwe kans, want de kans is groot dat een vluchtgroepje vooruit weet te blijven en het een gemêleerde top-tien wordt van aanvallers en klassementsmannen.

Van de klassementsmannen maken Nairo Quintana en Alejandro Valverde misschien wel de sterkste indruk. Valverde won al twee etappes, terwijl Quintana ogenschijnlijk gemakkelijk door de Vuelta fietst en de achtste plaats in het klassement bezet. Samen kunnen ze voor ritwinst gaan, al zijn er met Miguel Angel Lopez, Simon Yates en ook Steven Kruijswijk meer kapers op de kust. En wat doen Wilco Kelderman en Michal Kwiatkowski? Zij verloren door pech veel kostbare tijd en moeten in de achtervolging. Vandaag krijgen ze een kans om wat in te lopen.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Nairo Quintana
*** Alejandro Valverde, Simon Yates
** Miguel Angel Lopez, Steven Kruijswijk, George Bennett
* Rigoberto Uran, Emanuel Buchmann, Thibaut Pinot, Michal Kwiatkowski, Bauke Mollema

TV

Om 12:06 uur gaat de rit van start. Sporza is er vanaf het begin bij. Wij hebben een liveticker waardoor je niets hoeft te missen.

Share this post