Voorbeschouwing 9e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 9e etappe Tour de France 2019

Zondag krijgt Thomas De Gendt opnieuw een kans om de ritoverwinning te pakken. De kans dat De Gendt na zijn monstervlucht van zaterdag meezit in de ontsnapping is logischerwijs minimaal, maar toch is het een typische etappe voor hem. Blijft er opnieuw een aanvaller het peloton voor of overleeft een sprinter de korte klimmetjes? Wij blikken vooruit.

Parcours

De sprinters hebben deze Tour nog maar drie kansen gehad. Maandag krijgen ze waarschijnlijk weer een kans, al is die etappe misschien net iets te zwaar voor rassprinters als Elia Viviani en Dylan Groenewegen. De eerstvolgende kans krijgen ze waarschijnlijk woensdag pas. En zondag? Dan is het woord weer aan de aanvallers, zo lijkt het.

De 170,5 kilometer lange rit van Saint-Étienne naar Brioude wordt al na amper dertig kilometer lastig. De Mur d’Aurec-sur-Loire (3,2 km à 11%) is een echte kuitenbreker. Halverwege vindt de tussensprint plaats in Arlanc en volgt daarna de Côte de Guillaumanches (7,8 km à 4,1%). Na die klim van derde categorie wordt zo’n 600 hoogtemeters gedaald, waarna met nog zo’n vijftien kilometer te rijden de laatste hindernis aanvangt. In dat opzicht lijkt de etappe van zondag een beetje op die van zaterdag.

Op de Côte de Saint-Just (3,6 km à 7,2%) zullen de klassementsmannen misschien wel speldenprikjes uitdelen aan elkaar. Op de top vallen er bonificatieseconden te verdienen en wordt er – op een klein knikje na – gedaald naar de finish in Brioude. Voor goede daaltypes als Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang is dit een mooie kans om wat tijd terug te pakken op de rest. Het wordt waarschijnlijk een strijd op twee fronten tussen de aanvallers, klassementsmannen en de overgebleven sprinters. Oh, ja: het is Quatorze Juillet..

Start: 13:25 uur
Finish: +- 17:30 uur

Favorieten

En Quatorze Juillet betekent dat de Fransen zich willen tonen. Alle aandacht zal bij aanvang van de etappe uitgaan naar Julian Alaphilippe. De renner van Deceuninck-Quick-Step heroverde zaterdag het geel en staat zondag in de leiderstrui op de eerste startrij. Is hij ook na afloop de gevierde man of moet hij alle aandacht delen met een landgenoot? Warren Barguil won als laatste Fransman op de nationale feestdag. Als hij zondag in de Franse kampioenstrui de negende etappe weet te winnen zal hij nog net geen standbeeld krijgen.

Welke aanvallers moeten we in de gaten houden? De Gendt bevond zich zaterdag in het gezelschap van Alessandro De Marchi, Ben King en Niki Terpstra. Voor Terpstra is dit een logischere etappe om mee te zitten dan zaterdag, maar hoe goed is hij hersteld? Misschien kan zijn ploeggenoot Lilian Calmejane net als in 2017 een etappe winnen. Andere renners die al op ruime achterstand staan en ongetwijfeld oren hebben naar de rit zijn Rudy Molard, Julien Bernard, Alexis Vuillermoz en Mikaël Cherel. De kans dat een niet-Fransman wint is echter een stuk groter. Een paar namen: Wout van Aert, Matej Mohoric, Maximilian Schachmann, Tiesj Benoot en Tim Wellens.

Mocht het toch op een sprint uitdraaien dan zijn Dylan Groenewegen en Elia Viviani er niet meer bij. Michael Matthews won zaterdag de sprint van het peloton en verkeert in prima vorm. Samen met Peter Sagan (die het wel lastig had), Sonny Colbrelli en Matteo Trentin kan hij een korte klim goed overleven en heeft hij na een lange etappe nog een sterke sprint in de benen. Het wordt hoe dan ook een leuke rit!

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

*** Michael Matthews
** Peter Sagan, Julian Alaphilippe
* Matteo Trentin, Sonny Colbrelli, Greg Van Avermaet, Wout van Aert

TV:

Vanaf 14:10 uur is de rit live op Sporza, NPO1 en Eurosport te zien.

Share this post