Voorbeschouwing 9e etappe Giro d’Italia

Voorbeschouwing 9e etappe Giro d’Italia

De eerste acht etappes van deze Giro hebben voor de klassementsmannen vooral in het teken gestaan van de dagen zonder kleerscheuren doorkomen, zo zuinig mogelijk koersen, geen onnodig tijdverlies lijden en misschien hier en daar wat (bonificatie-)seconden sprokkelen. Zondag is er van sparen geen enkele sprake en moeten alle kaarten op tafel.

Riccione -> San Marino (34,8 kilometer)

De verschillen in het algemeen klassement zijn nog vrij klein, maar dat zal na vandaag anders zijn. De tweede individuele tijdrit over 34,7 kilometer naar San Marino zal serieuze schade gaan aanrichten. Na de start aan de kust zijn de eerste twintig kilometer tot aan het binnenrijden van het ministaatje nagenoeg vlak. Daarna begint in het plaatsje Faetano het klimwerk, wat het best kan worden vergeleken met een tweetrapsraket. Het eerste deel is 5,7 kilometer lang, heeft een gemiddelde stijging van 6,1 procent en een steilste strook van 11 procent. De volgende vijf kilometer gaat het over vals plat licht op en af. In de laatste 2,2 naar de finish schiet de weg weer serieus omhoog; met gemiddeld 6,4 procent en vlak voor het ingaan van de slotkilometer een sectie van 500 meter aan 9,4 procent.


Het profiel van de negende etappe.

Gezien de vlakke aanloop en vervolgens het klimwerk zal het in deze chronorace aankomen op indeling. Wie te hard van start gaat, kan zichzelf op weg naar San Marino flink tegenkomen. Tegelijkertijd is te rustig beginnen ook geen optie, want de achterstand mag aan de voet van de klim ook weer niet te groot zijn. De specialisten die hier de beste balans in weten te vinden, zullen gaan strijden om de zege.

Start eerste renner: 13:15 uur
Finish laatste renner: 17:15 uur

Favorieten

Van alle klassementsmannen maakt Primoz Roglic de beste indruk. Hij won de openingstijdrit en pakte in de voor Tom Dumoulin dramatisch verlopen etappe tijdwinst op de concurrentie. Acht etappes lang was hij op de voorposten van het peloton te vinden, maar veel kansen om zijn duivels te ontbinden kreeg hij nog niet. Zondag mag hij ‘all the way‘ gaan in de klim naar San Marino. Maakt hij het verschil nog groter?

Primoz Roglic 2019
Roglic rolt in Bologna van het startpodium.

In het klassement staat Roglic twaalfde op meer dan vijf minuten van leider Valerio Conti. De kans is dus klein dat de Sloveen zondag de roze trui weer afpakt van de Italiaan. Sterker nog: de kans is überhaupt minimaal dat de trui van eigenaar wisselt. De renners die in de buurt staan van Conti, beschikken op papier allemaal over een mindere tijdrit.

Het wordt dus vooral een strijd tussen Roglic, Simon Yates en Vincenzo Nibali. Yates staat 35 seconden achter Roglic en eindigde in de openingstijdrit als tweede. De andere kanshebbers Nibali en Miguel Angel Lopez staan slechts enkele seconden achter de Brit. Weten zij de schade op Roglic te beperken? Op papieren komen zij in aanmerking voor een korte daguitslag.

Simon Yates 2019 Giro
Houdt Simon Yates nog zicht op de eindwinst?

Andere renners die kort kunnen eindigen zijn Bob Jungels, Tao Geoghegan Hart, Bauke Mollema, Rafal Majka, David Formolo en Richard Carapaz.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Primoz Roglic
*** Simon Yates
** Vincenzo Nibali, Bob Jungels
* Bauke Mollema, Rafal Majka, David Formolo, Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart

TV

Vanaf 15:00 uur is de tijdrit pas te zien op Eurosport. Met onze liveticker ben je al vanaf de eerste renner op de hoogte van alle tussen- en eindtijden.

Share this post