Voorbeschouwing 9e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 9e etappe Giro d’Italia 2018

Zondag krijgen de klimmers opnieuw een kans op de ritzege. De 225 kilometer lange rit van Pesco Sannita naar Gran Sasso d’Italia belooft spektakel te worden, want aan de slotklim lijkt geen einde te komen. Wie wint de negende etappe en gaat met een goed gevoel de tweede rustdag in? Wij blikken vooruit.

Parcours
Niets mooier als afsluiting van de eerste week dan een lekkere uitsmijter. Zo denkt men ook bij de RCS en zoals wel vaker de laatste jaren is er gekozen voor een bezoek aan de Apennijnen, een uitgestrekt gebergte in het hart van de Laars. Een jaar geleden was de eer aan de Blockhaus, waar Nairo Quintana won voor Thibaut Pinot en Tom Dumoulin. Ditmaal is het de beurt aan Campo Imperatore, dat eveneens in de regio Abruzzen ligt. De route naar de lange slotklim golft op en neer en kent twee flinke opwarmers. Eerst de klim naar Roccaraso (8,9 km à 5,1%), waar Tim Wellens in 2016 op het ruim 300 meter hoger gelegen skioord victorie kraaide, en zeventig kilometer later de Calascio (14,8 km à 5,5%).

Vanaf de top van de Calascio blijft de weg omhoog lopen en een paar kilometer later begint de slotklim. Aan de 26,5 kilometer lange Campo Imperatore, beter bekend als de Montagna Marco Pantani vanwege diens overwinning in 1999, lijkt geen einde te komen. De gemiddelde stijging is 3,7%, maar dat geeft een vertekend beeld. In de laatste vierenhalve kilometer is het gemiddelde namelijk 8,2% met uitschieters tot wel 13% vlak voor de slotkilometer. De Campo Imperatore bevindt zich in het hoogte deel van de Apennijnen in natuurpark Gran Sasso d’Italia en komt met de finish op 2.135 meter hoogte maar net tekort voor het predicaat ‘dak van de ronde’. Dit is dus echt een karwei voor de grote kanonnen.

Favorieten
De kans dat er een vluchter wint is dus klein, maar niet ondenkbaar. Koen Bouwman was zaterdag dicht bij de overwinning, dus misschien motiveert dat Robert Gesink wel om zondag uit te pakken. Sam Oomen is een andere Nederlandse kanshebber die al eerder in de aanval ging. Het is de vraag of hij Tom Dumoulin moet bijstaan, of dat hij voor eigen kansen mag rijden.

Simon Yates, Giro d'Italia peloton

Van de klassementsmannen maken de gebruikelijke namen kans op de ritzege. Simon Yates zal vooral als leider de rustdag in willen gaan, terwijl iemand als Miguel Angel Lopez tijd hoopt terug te pakken op de concurrenten. En wat doet Chris Froome na zijn zaterdag-baaldag? Hij viel, maar verloor geen tijd. Aan hem de taak om tijd terug te pakken.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Thibaut Pinot
** Tom Dumoulin, Domenico Pozzovivo, Chris Froome
* Esteban Chaves, Fabio Aru, Richard Carapaz, George Bennett, Davide Formolo

Share this post