Voorbeschouwing 8e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 8e etappe Tour de France 2019

De Tour de France 2019 is exact een week onderweg. Langzaamaan begint het parcours zwaarder en zwaarder te worden. Zaterdag wacht er opnieuw een lastige, lange etappe met maar liefst zeven gecategoriseerde hindernissen. Wie schrijft de rit van Mâcon naar Saint-Étienne op zijn naam?

Parcours

Mâcon verwelkomde al vaker de Tour. De laatste keer dat de Franse ronde er van start ging of er eindigde was in 2012, toen niemand minder dan Thomas Voeckler de overwinning greep in Bellegarde-sur-Valserine. Aankomstplaats Saint-Étienne heeft een iets rijkere wielergeschiedenis en was in 2014 nog gastheer van de twaalfde Touretappe. Alexander Kristoff pakte toen ten koste van Peter Sagan de overwinning, maar de kans dat Kristoff zaterdag opnieuw meedoet voor de knikkers is niet groot.

Het parcours is namelijk best lastig. Het is weliswaar geen bergetappe, maar om het als een simpel tussendoortje af te doen is iets te makkelijk. In de eerste 100 van 200 kilometer hebben de renners al drie beklimmingen van tweede categorie achter de kiezen (én een klim van derde categorie). Daarna staan er nog twee hindernissen van tweede en een hindernis van derde categorie op het menu. Is dat het? Nee, want het is bijna geen meter vlak, al is lang niet elke col opgenomen in het bergklassement.

Na de laatste col (Côte de la Jaillère, 1,9 km à 7,9%) is het nog 12,5 kilometer naar de finish. Mocht het peloton nog gedeeltelijk bijeen zijn, dan draait het op een snelle sprint uit. Vanaf de voorlaatste kilometer loopt het namelijk in dalende lijn naar de boog van de laatste kilometer en wacht vanaf daar een iets oplopende sprint. Wie slaat er ten zuiden van Lyon toe en pakt de dagzege?

Start: 12:10 uur
Finish: +- 17:25 uur

Favorieten

Zo’n etappe is nauwelijks te voorspellen. De kans dat een vroege vlucht het haalt is levensgroot, maar wie zitten er in die kopgroep? Wij gaan een gokje wagen. Tim Wellens en Thomas De Gendt zullen waarschijnlijk wel meezitten. Wellens is leider in het bergklassement en samen met zijn kamergenoot lijkt hij een doel te hebben gemaakt van de bollen. Op zo’n dag als vandaag vallen er genoeg punten te verdienen, dus is dit een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te verstevigen. Giulio Ciccone zou normaal gesproken ook wel oren hebben naar zo’n vlucht, maar in de gele trui zal hij geen ruimte krijgen van het peloton.

Maximilian Schachmann, Greg Van Avermaet en Rui Costa zijn andere outsiders. Schachmann kan zomaar de rit winnen, maar liet zich deze Tour nog niet echt zien. Van Avermaet wel. De Belg heeft de achtste rit met rood omcirkeld in zijn routeboek en is in vorm. Rui Costa heeft zich ook al laten zien, al was zijn poging in de slotkilometers van de vijfde etappe nogal zinloos. Andere namen om in de gaten te houden zijn Luis Léon Sanchez, Edvald Boasson Hagen, Tiesj Benoot, Jésus Herrada en Alessandro de Marchi. Misschien mengt Wout van Aert zich ook.. of moet hij Steven Kruijswijk bijstaan?

De strijd om het geel zal ook spannend worden. Op voorhand zou je Julian Alaphilippe blind de status van topfavoriet toewijzen, maar omdat hij op slechts zes seconden van het geel staat zal hij weinig ruimte krijgen.  Het wordt hoe dan ook interessant op meerdere fronten!

*** Greg Van Avermaet
** Edvald Boasson Hagen, Maximilian Schachmann
* Tim Wellens, Julian Alaphilippe, Peter Sagan, Michael Matthews

TV

Vanaf 14:10 uur is de rit op Sporza, NPO1 en Eurosport 2 te zien.

Share this post