Voorbeschouwing 8e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 8e etappe Tour de France 2018

Dylan Groenewegen krijgt vanmiddag de kans om twee op een rij te scoren. De achtste etappe van Dreux naar Amiens is ideaal voor de sprinters, maar wie schiet er vroeg in de middag raak? Wij blikken vooruit op de achtste Touretappe.

Parcours

De achtste etappe gaat al vroeg van start. Om 11:50 klinkt in Dreux het startschot en zo’n vier uur later worden de renners alweer in Amiens verwacht. Dat heeft alles met het WK voetbal te maken, want de strijd om het brons begint al om 16:00 uur. De etappe gaat dus van Dreux naar Amiens en belooft een interessant gevecht te worden. Er is namelijk van alles mogelijk: een massasprint, een vrijbuiter die het haalt of zelfs waaiers.

8e etappe Tour de France 2018

De etappe kent na 35 kilometer in Pacy-sur-Eure de eerste van twee bergsprinten. De tweede (eveneens van vierde categorie) vindt na 71,5 kilometer plaats op de Côte de Feuquerolles. Niet veel later wordt er in  La-Neuve-Grange gesprint voor de puntjes en wacht daarna een verre van vlakke tocht naar Amiens, waar onderweg de wind een grote rol kan gaan spelen. De laatste keer dat Amiens fungeerde als aankomstplaats versloeg André Greipel in een massasprint Peter Sagan en Mark Cavendish. Zien we wederom dezelfde namen terug in de daguitslag? De kans is aanwezig..

Favorieten

Of Greipel en Cavendish nog een hoofdrol kunnen spelen is maar de vraag. Greipel steekt zijn neus nog wel aan het venster, maar Cavendish is verre van ‘de oude’. Vrijdag zat hij in het wiel van Dylan Groenewegen toen hij versnelde, maar Cav had alle moeite van de wereld om het hoge sprinttempo van de Nederlander te volgen en liet het vervolgens lopen. Er is een wonder nodig mocht hij voor de 31e keer een Touretappe willen winnen.

Dylan Groenewegen 2018

Groenewegen is na zijn sterke optredens in de laatste twee sprintetappes de grote favoriet. In de vierde etappe met aankomst in Sarzeau was hij al een van de snelsten, maar werd hij slechts vierde. Vrijdag zat hij opnieuw te ver van achteren, maar wurmde hij zich een weg naar voren en klopte hij alle topsprinters. Fernando Gaviria werd zelfs voor de eerste keer in een rechtstreeks duel geklopt. Is het hek nu van de dam voor Groenewegen?

Arnaud Démare en Christophe Laporte werden vierde en vijfde, daarmee zijn ze zaterdag ook outsiders. Alexander Kristoff stelde met een dertiende plaats teleur, maar zal het zaterdag ongetwijfeld beter willen en gaan doen. Het wordt een interessante sprint!

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Fernando Gaviria
*** Dylan Groenewegen, Peter Sagan
** Arnaud Démare, Marcel Kittel, Alexander Kristoff
* André Greipel, Mark Cavendish, Christophe Laporte, John Degenkolb, Sonny Colbrelli, Andrea Pasqualon

TV

Vanaf 14:10 uur is de achtste etappe te zien op NPO1, Sporza en Eurosport.

Liveticker
Niets missen van de etappe? Kijk dan op onze liveticker, want die is zo up-to-date als het maar zijn kan!

Share this post