Voorbeschouwing 8e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 8e etappe Giro d’Italia 2019

Op het eerste oog lijkt de een na langste expeditie van deze Giro geen onoverkomelijke klus. Zeker niet in de eerste 135 kilometer die pal langs de kust loopt. Toch is het oppassen geblazen in de mogelijk hectische slotfase. Wint er voor de derde keer op rij een vluchter?

Tortoreto Lido -> Pesaro (239 kilometer)

Het is niet eens zozeer opletten geblazen wat betreft het klimwerk. De Monte della Mattera, Monteluro en Gabicce Monte zijn geen heuvels die op papier angst inboezemen. Het gevaar schuilt vooral in het gedeelte na de Gabicce Monte. De SP44 naar Pesaro, die dwars door het natuurpark Monte San Bartolo loopt, kent naast wat golvende en licht dalende wegen ook een listige afdaling met de nodige haarspeldbochten.


Het profiel van de route.

Mooi terrein voor een aanvalslustige coureur met bovengemiddelde daalcapaciteiten die een gooi naar de dagzege wil doen. Maar bij klassementsmannen die koste wat kost geen tijdverlies willen lijden en niet de grootste helden zijn als de weg omlaag gaat, zal het angstzweet in de bilnaad staan. Een kopman die zin heeft in oorlog kan dat op deze niet al te brede en veelal door bomen beschutte weg zeker ontketenen. Wordt er op het scherpst van de snede gekoerst, dan kan het ook weleens gebeuren dat er gaatjes vallen of stuurfouten worden gemaakt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kandidaat eindwinnaar op die manier kostbare seconden verliest in de strijd om de roze trui.

Start: 11:25 uur
Finish: +- 17:15 uur

Favorieten

Op papier zijn de sprinters de topfavorieten. Bij afwezigheid van de met knieklachten afgestapte Fernando Gaviria zijn alle ogen gericht op Pascal Ackermann en Elia Viviani. Ackermann won al twee etappes, Viviani werd zijn zege door de jury ontnomen. Samen met Arnaud Démare en Caleb Ewan wacht Viviani nog als topsprinter op de dagzege.

Pascal Ackermann 2019
De altijd goedlachse Pascal Ackermann.

Drie ploegen hebben dus al iets om voor te rijden, en de vierde ploeg (BORA-hansgrohe van Ackermann) heeft alle reden om zich volledig in te zetten voor hun kopman. Ongetwijfeld zal er in het begin van de etappe een kopgroep ontstaan. Mocht die groep omvangrijk zien, is de kans groot dat het vooruitblijft. Het koersverloop zal dus gaan uitmaken of we een vierde sprint krijgen of dat voor de derde keer op rij een aanvaller wint.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Pascal Ackermann
*** Elia Viviani
** Arnaud Démare, Caleb Ewan
* Jakub Marecko, Ryan Gibbons, Matteo Moschetti, Davide Cimolai

TV

Vanaf 13:00 uur is de lange etappe op Eurosport 1 te zien. Met onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Pello Bilbao 2019
Bilbao won de zevende rit.

Valerio Conti 2019
Valerio Conti is nog altijd riant leider.

Share this post