Voorbeschouwing 8e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 8e etappe Giro d’Italia 2018

Vrijdag was het weer heel even aan de sprinters, maar zaterdag en zondag moeten de klimmers weer aan de bak. De achtste etappe in de Giro d’Italia 2018 finisht op de Montevergine di Mercogliano en belooft spektakel op te leveren. Blijft Simon Yates leider of neemt Tom Dumoulin die trui over? Wij blikken vooruit.

Parcours
Twee dagen na de beproeving op de Etna volgt een nieuwe aankomst bergop, zij het van een iets lagere orde. Maar voor het zover is, moet er eerst een goede 150 kilometer langs de westkust worden weggetrapt, waar ongetwijfeld een vluchtgroep het hazenpad zal kiezen. In deze fase van de ronde krijgen de vluchters doorgaans snel de zegen en sluit het peloton binnen afzienbare tijd de rijen om in rustige draf verder te rijden. Naarmate de cruciale fase nadert, zal de snelheid steeds worden opgeschroefd. Die cruciale fase begint in Salerno. In plaats van linksaf slaan naar de fraaie Amalfi-kust loopt de route rechtdoor het achterland van Napels in. Vanaf Salerno stijgt de weg over zo’n veertig kilometer van zeeniveau naar 400 meter hoogte.

Giro d'Italia 8e etappe

Daarna begint in Rotatoria de beklimming naar Montevergine (17,1 km à 5% en maximaal 10%). Bij het laatste bezoek in 2011 gingen de bloemen voor de dagzege naar de Belg Bart De Clercq en die voor de roze trui naar Pieter Weening. In de beginjaren van deze eeuw was de streep driemaal getrokken bij de prachtige kerk op de top. Danilo Di Luca (2001, 2007) en Damiano Cunego (2004) kwamen er als winnaar uit de bus. Kijk er dus niet van op als er weer een Italiaan komt bovendrijven.

Favorieten
Maar welke Italiaan moeten we dan in de gaten houden? Op papier is Fabio Aru de beste Italiaan als de weg omhoog gaat. De Italiaans kampioen staat tiende in het klassement op 1:12 minuut en vormt niet direct een bedreiging voor Simon Yates en Tom Dumoulin. Een andere Italiaan die kans maakt is de pocketklimmer Domenico Pozzovivo, al staat hij wel vierde op 43 seconden achterstand en zal hij minder ruimte krijgen.

De beste klimindruk maakte tot dusver Yates. Hij reed op de Etna in een ruk naar ploegmaat Esteban Chaves toe en liet de overwinning aan zijn Colombiaanse teamgenoot, maar pakte zelf de leiderstrui over van Rohan Dennis. Met de benen zit het dus wel goed en wat is er mooier dan winnen in het roze? De kans dat de andere renners zich opnieuw in hem verkijken is echter bijzonder klein, en daarmee slinken de kansen van onze Britse vriend.

Giro d'Italia 2018 Etna

Achter Chaves en Yates finishte een groep van acht renners met daarin meerdere klassementsfavorieten. Thibaut Pinot, George Bennett, Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz, Tom Dumoulin en Chris Froome klommen met de beste renners mee naar boven en moeten we daarom zaterdag extra goed in de gaten houden. Of haalt een vroege vlucht het met iemand als Robert Gesink er in?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Thibaut Pinot
*** Simon Yates, Fabio Aru
** Tom Dumoulin, Miguel Angel Lopez, Esteban Chaves, George Bennett
* Chris Froome, Ben Hermans, Mike Woods, Carlos Betancur, Richard Carapaz, Luis Léon Sanchez

TV
De achtste Giro-etappe komt vanaf 13:00 uur op Eurosport 1. De koers is ook live te volgen via onze liveticker.

Share this post