Voorbeschouwing 7e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 7e etappe Tour de France 2019

Donderdag werd het klassement aardig door elkaar geschud. Vrijdag krijgen de klassementsrenners even de kans om op adempauze te komen, want de lange etappe van Belfort naar Chalon-Sur-Saône heeft alles in zich om op een sprint uit te draaien. Slaat Elia Viviani voor de tweede keer toe of is drie keer scheepsrecht voor Dylan Groenewegen? Wij blikken vooruit op de zevende etappe!

Parcours

Als je het routekaartje snel bekijkt, zou je zeggen dat het een typische rit voor de sprinters is. Als je het iets beter bekijkt, valt de lengte van de zevende etappe op. De rit van Belfort naar Chalon-Sur-Saône is met een afstand van maar liefst 230 kilometer absoluut geen tussendoortje. De opeenstapeling van lange, zware etappes begint voor verschillende renners nu zijn tol te eisen. Waarom moet het zo lang zijn? Veel renners zullen geen zin hebben in de rit.

Maar goed: de beginfase van de etappe is nog wel de moeite van het kijken waard. Met twee passages van vierde en één van derde categorie loopt het wegdek de eerste 120 kilometer flink op en af. Na 140,5 kilometer is er nog nauwelijks een hoogtemeter te bekennen en is het wachten op de massasprint, al staat er 33,5 kilometer voor het einde nog een tussensprint gepland. Wint Elia Viviani zijn tweede of boekt Dylan Groenewegen zijn eerste zege?

Start: 11:35 uur
Finish: +- 17:00 uur

Favorieten

Hoe hebben de renners de eerste bergetappe verteerd? De zesde rit was erg zwaar. Met meerdere beklimmingen en La Planche des Belles Filles als nagerecht (of hoofdgerecht) zal de etappe er ongetwijfeld ingehakt hebben. Vooral de steile slotstrook van maar liefst 24% zal vrijdagochtend nog wel even in de benen te voelen zijn. De topsprinters Dylan Groenewegen en Elia Viviani kwamen in de buurt van elkaar op 23 minuten van ritwinnaar Dylan Teuns over de finishstreep gereden. Peter Sagan deed er 20 minuten over en had zelfs tijd voor een wheelie..

Elia Viviani 2019

Maar goed, vrijdag is alles anders. Viviani is de grote kanshebber om de sprintetappe op zijn naam te schrijven. De Italiaan van Deceuninck-Quick-Step won drie dagen geleden in Nancy en liet zien dat het met zijn sprintbenen en -trein wel goed zit. Hij werd perfect naar de finish geloodst door Michael Morkov en Maximiliano Richeze, om het vervolgens zelf af te maken. Waar Viviani dus zo zuinig mogelijk op de streep afstormde, had Groenewegen het lastig om zijn ploeggenoten te volgen. Het leidde tot een rommelige sprint waarin Groenewegen vijfde werd en Mike Teunissen zesde. Dat moet beter. Aan de sprintsnelheid van Groenewegen lag het niet, want ondanks het feit dat hij veel in de wind reed, wist hij toch nog op snelheid te geraken. Dat geeft dan weer moed.

Caleb Ewan is de derde man. Achter Viviani en Alexander Kristoff eindigde hij in Nancy als derde. Een dag later werd er ook iets van de Australiër verwacht op de steile aankomststrook in Colmar, maar de heuveltjes werden Ewan te veel. In Chalon-sur-Saône krijgt hij een nieuwe kans om zich te mengen. Ook Peter Sagan (144 punten in het puntenklassement), Michael Matthews (2de met 98 punten) en Sonny Colbrelli (4de met 88 punten) zullen een gooi naar ritwinst doen. Toch zijn de beste papieren voor Elia Viviani. Zorgt hij voor de derde ritzege namens Deceuninck-Quick-Step?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Elia Viviani
*** Dylan Groenewegen, Caleb Ewan
** Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff
* Michael Matthews, Jasper Stuyven, Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin

TV

Vanaf 14:15 uur is de rit live op Sporza, NPO1 en Eurosport 2 te zien.

Share this post