Voorbeschouwing 7e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 7e etappe Tour de France 2018

Bijgelovigen zullen een kruisje slaan voordat ze van start gaan; het is vrijdag de dertiende. De lange etappe van Fougères naar Chartres lijkt een rit voor de sprinters te zijn, maar is dat wel zo? Wij blikken vooruit op de zevende etappe.

Parcours

Is het vandaag dan een mooie kans voor de aanvallers? Na twee heuvelritten krijgt het peloton een ‘makkelijke’ rit voorgeschoteld. De lange etappe van liefst 231 kilometer gaat van Fougères naar Chartres en kent slechts één bergsprint onderweg. Geheel vlak is het parcours niet, maar in vergelijking met de ritten van woensdag en donderdag is het niet geschikt voor heuvelspecialisten. De sprinters zijn weer aan zet, als er geen aanvallers wilde plannen hebben.

Chartres is de hoofdstad van het departement Eure-et-Loir en was al twee keer aankomstplaats van de Tour. In 2004 sprintte Stuart o’Grady naar de winst, al kwam er geen massasprint aan te pas en was hij de sterkste van een kopgroep. Acht jaar later legde Bradley Wiggins beslag op zijn enige eindoverwinning door in Chartres de laatste tijdrit te winnen voor, jawel, Chris Froome. Wie voegt zich toe aan dat rijtje en komt op vrijdag de dertiende rond 17:30 uur als eerste over de meet?

Favorieten

Na vier sprintetappes kunnen we verschillende dingen concluderen: Fernando Gaviria is de rapste van allemaal, Peter Sagan is de snelste als het een klein beetje oploopt en de rest heeft het allemaal nog niet echt laten zien. Vrijdag wordt het weer een strijd tussen Gaviria en Sagan. Niet alleen voor de ritzege, maar ook in de strijd om de groene puntentrui gaat het tussen de Colombiaan en Slowaak. Sagan staat met 199 punten aan de leiding voor Gaviria met 156 punten. Bij ritwinst kan Gaviria weer een klein beetje inlopen, maar of dat genoeg is om Sagan van zijn zesde zege is maar de vraag.

Fernando Gaviria 2018

Van Arnaud Démare, Marcel Kittel en Dylan Groenewegen hadden we meer verwacht. Allemaal hebben ze hun portie pech al gehad, maar ook als ze wel in staat waren om mee te sprinten vielen ze tegen. Kittel noteerde een 3e plek als beste resultaat, Groenewegen werd in Sarzeau nog knap vierde na een inhaalsprint en Démare werd 3e in La Roche-sur-Yon. Alexander Kristoff is – naast Sagan en Gaviria – de meeste constante van alle topsprinters, maar verder dan een 4e plaats in de openingsrit kwam hij niet.

Dit is een mooie kans voor de sprinters zonder ritzege om eindelijk van de nul af te komen. Er is echter één probleem: is ’s werelds snelste man Gaviria op dit moment wel te verslaan?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Fernando Gaviria
*** Peter Sagan, Marcel Kittel
** Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff, Arnaud Démare
* Sonny Colbrelli, André Greipel, John Degenkolb, Mark Cavendish, Thomas Boudat, Andrea Pasqualon, Timothy Dupont

TV

Vanaf 14:10 uur is de etappe live te zien op NPO1, Sporza en Eurosport 2.

Share this post