Voorbeschouwing 6e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 6e etappe Tour de France 2019

Donderdag gaat ook voor de klimmers de Tour de France 2019 van start. In de pittige rit van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles gaat het klassement ongetwijfeld opgeschud worden. Blijft Julian Alaphilippe leider en laten de grote mannen zich al zien? Wij blikken vooruit op de zesde Touretappe.

Parcours

De zesde rit begint in Mulhouse, een plaats dat iets ten noorden van het Zwitserse Basel ligt. Het plaatsje is al vaker start- of aankomstplaats geweest in de Tour en heeft tal van mooie winnaars opgeleverd. Bernard Hinault, Laurent Fignon, Lance Armstrong en Michael Rasmussen wonnen de laatste aankomsten in Mulhouse. In 2014 ging de tiende etappe er van start en schreef Vincenzo Nibali later de rit op zijn naam. Die rit eindigde ook op La Planche des Belles Filles. In 2017 won zijn landgenoot Fabio Aru er.

Bij het uittekenen van het parcours is er met een schuin oog gekeken naar het parcours van 2014, zo lijkt het tenminste. De beginfase is wel een stukje zwaarder dan vijf jaar geleden. Het duurt niet lang of de Grand Ballon doemt namelijk al op. Vanuit Guebwiller wordt de Grand Ballon al opgeklommen en wacht er opvallend genoeg even later de tussensprint. Niet heel onlogisch, want het vervolg van de etappe is het geen meter vlak en na de Grand Ballon is er hoogstwaarschijnlijk geen sprinter meer van voren te kennen.

Na de Grand Ballon wordt er gedaald naar de voet van de Col du Hundsruck (5,3 kilometer à 6,9%) en wacht daarna de de Ballon d’Alsace (11 kilometer à 5,8%). Na die klim is het parcours gelijk aan dat van het parcours in 2014. Met de Col des Croix en Col des Chevrères (bonussprint op de top) staan er nog maar twee beklimmingen voor het slotstuk op La Planche des Belles Filles te wachten. Na 7 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,7% wacht na een loodzware etappe de finishstreep. In vergelijking met de etappe van 2014 is het enige verschil dat de streep een kilometer verder is gelegen, en dat zullen de renners niet fijn vinden. Het loopt namelijk nog even fijn 24% omhoog…

Beklimmingen:
– Le Markstein (1ste cat., 10,8 km à 5,4%)
– Grand Ballon (3de cat., 1,3 km à 9%)
– Col du Hundsruck (2de cat., 5,3 km à 6,9%)
– Ballon d’Alsace (1ste cat., 11 km à 5,8%)
– Col des Croix (3de cat., 3,3 km à 6,1%)
– Col des Chevrères (2de cat., 3,5 km à 9,5%)
– La Planche des Belles Filles (1ste cat., 7 km à 8,7%)

Start: 13:15 uur
Finish: +- 17:45 uur

Favorieten

Het is al een tijdje geleden dat we Fabio Aru zo naar boven zagen fladderen als in 2017. De toenmalig Italiaans kampioen reed indrukwekkend naar boven op La Planche des Belles Filles en klom behalve naar de winst ook naar de derde plaats in het klassement. Het is een van de laatste hoogtepunten van de Italiaan, die nu namens UAE Emirates al op een flinke achterstand in het klassement staat. Mocht Aru dit jaar opnieuw als eerste boven komen, hebben we er in ieder geval een spannende en verrassende etappe opzitten.

Fabio Aru 2018
Fabio Aru in betere tijden.

Het wordt een strijd op twee fronten. Renners die nog niet veel tijd hebben verloren zullen niet de ruimte van het peloton krijgen. Een blik op het algemeen klassement leert ons dat bijvoorbeeld Ilnur Zakarin, Rohan Dennis en Simon Yates al een aanvaardbare achterstand hebben. Ongewild hebben Warren Barguil (+ 2:16 minuten) en Aru (+ 2:19 minuten) dat ook. Mochten zij meespringen in een vlucht, zouden ze wel eens de ruimte kunnen krijgen. Al zal het peloton niet teveel willen toegeven.

Achter de aanvallers – als het zover komt – zullen de klassementsmannen alles op alles zetten om geen tijd op elkaar te verliezen. Iemand als Romain Bardet zal misschien wel vroeg in de aanval gaan op de slotklim om wat tijd terug te pakken. Hetzelfde geldt voor Nairo Quintana, Mikel Landa en Richie Porte.

Romain Bardet 2019
Een dag voor Bardet?

De favoriet voor de etappeoverwinning is Egan Bernal. De Colombiaan maakt een sterke, onzichtbare indruk. Achter Steven Kruijswijk (3de op 25 seconden van Alaphilippe) is Bernal (6de op 40 seconden) de tweede klassementsman in de stand. Bij een superdag kan hij een gooi doen naar het geel. Verder is het koffiedik kijken wat betreft de favorieten voor de dagwinst. Er is nog te weinig gebeurd om al te oordelen over de vorm van de klassementsrenners. Toch wagen wij de gok en noemen we Daniel Martin, Romain Bardet en Adam Yates als favorieten. Pin ons er maar niet op vast..

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

*** Daniel Martin
** Romain Bardet, Adam Yates
* Egan Bernal, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot, Julian Alaphilippe

TV

De zesde etappe is vanaf 14:15 uur op Sporza, de NOS en Eurosport te zien.

Share this post