Voorbeschouwing 6e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 6e etappe Giro d’Italia 2019

Bij de prestigieuze voorjaarsrittenkoers Tirreno-Adriatico worden de twee zeeën slechts eventjes aangetikt bij de start en de finish en vinden de beschietingen veelal plaats in de heuvels van Toscane, Umbrië en De Marken. In de eerste week van deze Giro staat er een soort Tirreno-Adriatico XL op het programma. Wij blikken vooruit op de zesde etappe.

Cassino -> San Giovanni Rotondo (238 kilometer)

Na drie etappes die grotendeels langs de Tyrreense Zee zijn gelopen, staan er richting het einde van de week enkele opdrachten aan de Adriatische kust op het menu. Maar om van de ene bij de andere zee te komen, moeten eerst de zuidelijke Apennijnen worden getrotseerd. Dat gebeurt tijdens de op twee na langste tocht van deze editie die over een golvend parcours dwars over land naar het oosten loopt. Vlak voor Foggia gaat de route linksaf en begint de aanloop naar de uitsmijter van de dag. De Coppa Casarinelle vertoont redelijk wat overeenkomsten met de klim naar Montevergine di Mercogliano, die vorig jaar het orgelpunt was in de achtste etappe. Met een lengte van 15,8 kilometer is de Coppa Casarinelle een fractie korter en ook het gemiddelde stijgingspercentage van 4,1 procent is iets vriendelijker.


Het profiel van de zesde etappe.

Toch zal het zwaar genoeg zijn om een aanzienlijk deel van het peloton overboord te kiepen. Op de Montevergine stak de latere revelatie Richard Carapaz in 2018 voor het eerst zijn neus aan het venster door de overgebleven eerste groep van dertig man te verschalken met een late uitval. Wie ditmaal een soortgelijk plan in gedachten heeft, weet dat hij op de top van de Casarinelle nog niet binnen is. Na een afdaling van drie kilometer moet er nog een paar kilometer worden geklommen alvorens de laatste licht dalende kilometers naar San Giovanni Rotondo zich aandienen.

Favorieten

Dit is een kolfje naar de hand van de aanvallers. Dinsdag was een soortgelijke etappe waarbij het koersverloop ook lastig te voorspellen was, maar nu is het nog een graad moeilijker. Springt er iemand al op de Coppa Casarinelle weg of wachten ze tot de absolute finale?

Louis Vervaeke 2019
Wint er vandaag een aanvaller?

Op papier heeft Diego Ulissi misschien wel de beste papieren, al had hij dat dinsdag ook en werd hij toen slechts derde. Zijn ploeg UAE Emirates beschikt met de zesvoudig etappewinnaar over een absolute kanshebber, want de Italiaan kan goed klimmen en heeft een aardige sprint in zijn benen. Ook Valentin Madouas, Enrico Battaglin, Matteo Moschetti en natuurlijk Primoz Roglic hebben dat. Het is lastig om de winnaar te voorspellen, maar kijk niet raar op als de klassementsmannen al een aanval op de troon van Roglic wagen. Zij moeten immers tijd terug veroveren..

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

*** Diego Ulissi
** Valentin Madouas, Primoz Roglic
* Enrico Battaglin, Fausto Masnada, Richard Carapaz

TV

Vanaf 13:00 uur is de Giro live op Eurosport te zien. Met onze liveticker hoef je niets te missen!

Klassementen

Share this post