Voorbeschouwing 6e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 6e etappe Giro d’Italia 2018

Donderdag gaan alle remmen los en wordt veel duidelijk. Is Chris Froome niet goed genoeg, of zat vooral pech hem de laatste dagen dwars? En hoe zit het met de klimbenen van Tom Dumoulin? Pakt de Limburger de leiderstrui af van Rohan Dennis of staat er iemand anders op de Etna in het roze? Wij blikken vooruit op de zesde Giro-etappe!

Parcours
Net als in 2017 is de Etna het decor van de eerste grote aankomst bergop. Toch zijn er ook enkele verschillen. De tocht van vorig jaar startte in kustplaats Cefalù in het noorden en had met de Portella Fermina Morta een enorme loper van een berg als opwarmer voor de kolos van het eiland. Ditmaal vertrekt de meute in het binnenland en wordt er middels wat korter klimwerk en via heuveldorpen als Enna en Piazza Armerica koers gezet richting de voet van de Etna, waar de weg vanaf Paternò al serieus begint te stijgen op de flanken van de lavaspuwer. Begon de officiële klim vorig jaar in Nicolosi, ditmaal is er voor een andere route via Ragalna gekozen, dat meer naar het zuidwesten ligt. Daardoor is de beklimming, die vrij smalle wegen kent, wat korter: 14,1 kilometer à 6,5 procent met een maximale uitschieter van 15 procent.

6e etappe Giro d'Italia 2018

De finish is ook niet bij Refugio Sapienza, maar bij het iets lager gelegen observatorium voor sterrenkunde. Door de forse wind op kop kwam er een jaar geleden niets van het verwachte spektakel terecht. Los van enkele speldenprikken loerden de kopmannen vooral naar elkaar. Alleen Ilnur Zakarin wist te ontsnappen uit de favorietengroep, maar hij kwam te laat om de verrassende winnaar Jan Polanc te achterhalen. Wordt het dit jaar weer een surprise of drukt een topper zijn stempel op de mythische vulkaan?

Favorieten
Na vijf Giro-etappes is er al een hoop duidelijk geworden. Het belangrijkste: Dumoulin oogt sterk, Froome iets minder. Donderdag wacht de eerste bergetappe en wordt duidelijk of Froome ook bergop zijn meerdere moet erkennen in de Nederlander. Vorig jaar gebeurde er niet veel en finishte Dumoulin in een grote groep achter Polanc en Zakarin. Hopelijk gebeurt er dit jaar meer, wellicht door renners die al op achterstand staan. Denk hierbij aan Miguel Angel Lopez (39e op 1:57 minuut) of Fabio Aru (23e op 57 seconden).

Chris Froome 2018

Andere kanshebbers op de ritzege zijn Esteban Chaves, Thibaut Pinot en Simon Yates. Dumoulin krijgt een heel grote kans om het roze over te nemen van Rohan Dennis. De Australiër kwam vorig jaar in de derde Giro-rit ten val en moest in de rit naar de Etna de strijd staken.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Miguel Angel Lopez
*** Thibaut Pinot, Fabio Aru
** Tom Dumoulin, Chris Froome, Esteban Chaves, Simon Yates
* Davide Formolo, Domenico Pozzovivo, Carlos Betancur, Louis Meintjes, Mike Woods

TV
De 6e Giro-etappe volg je vanaf 13:00 uur live op Eurosport 1. Via onze liveticker mis je helemaal niets.

Share this post