Voorbeschouwing 5e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 5e etappe Vuelta a España 2018

Het is na amper vier etappes al ongekend spannend in de Vuelta a España 2018. Vandaag wacht het peloton een relatief makkelijke etappe, al weten we dat in Spanje maar nooit. Wie slaat er toe in Roquetas de Mar?

Parcours

Om 11:56 uur begint de vijfde etappe in Granada, dat na Sevilla, Málaga en Cordoba de vierde stad is van Andalusië. Langs de Sierra Nevada voert de rit in zuidoostelijke richting naar Almeria, waar een stad ervoor de finish is gelegen in Roquetas de Mar. De Spaanse plaats is al meerdere jaren start- en finishplaats van de Clasica de Almeria en leverde met Sam Bennet, Mark Cavendish, Leigh Howard en Magnus Cort Nielsen veel sprintwinnaars op. De enige keer dat de Vuelta is Roquetas de Mar finishte was Mario Cipollini de snelste.

Vuelta a España 2018 etappe 5

Vijf overwinningen voor sprinters dus, maar dat betekent niet dat het woensdag ook op een sprint uitdraait. De enige vijf vlakke kilometers zitten in de absolute slotfase van de etappe, maar daarvoor gaat het op en af. Met de Alto de Orgiva (3e categorie) in het begin van de etappe en de vijftien kilometer lange Alto El Marchal (2e categorie) op het einde is dit wederom geen echte sprintetappe. Blijft er een groepje vooruit of wordt er voor de tweede keer gesprint?

Start: 11:56 uur
Finish: 16:53 – 17:29 uur

Favorieten

Als een sprint de beslissing gaat brengen is Elia Viviani de man om in de gaten te houden. Twee dagen geleden was de Italiaans kampioen ook al de beste in een ‘bergetappe voor sprinters’. Viviani bleef toen Giacomo Nizzolo en Peter Sagan voor. Hen moeten we vandaag ook in de gaten houden, net als Matteo Trentin, Simone Consonni en Danny van Poppel.

Elia Viviani 2018

Maar de kans bestaat ook dat een kopgroep vooruit weet te blijven. In dat geval moeten we naast de renners van de Spaanse wildcard-ploegen ook coureurs als Omar Fraile, Thomas De Gendt, Gorka Izagirre, Dylan Teuns, Alessandro De Marchi en Steven Cummings niet uit het oog verliezen. Een derde mogelijkheid is dat er op de Alto El Marchal hard wordt doorgetrokken en alle sprinters eraf moeten, al is die kans iets kleiner.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Elia Viviani
*** Peter Sagan, Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin
** Danny van Poppel, Simone Consonni, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski
* Tiesj Benoot, Omar Fraile, Dylan Teuns, Thomas De Gendt, Alessandro De Marchi, Gorka Izagirre

TV

Vanaf 15:00 uur is de vijfde etappe live te zien op Sporza en Eurosport 1. Met onze liveticker ben je er al vanaf het begin bij.

Share this post