Voorbeschouwing 5e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 5e etappe Tour de France 2019

De klassementsmannen konden het dinsdag rustig aan doen, maar woensdag wacht hen een lastigere rit. De vijfde etappe van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar kent vier gecategoriseerde hindernissen van tweede en derde categorie. Een typische rit voor de aanvallers? Wij blikken vooruit.

Parcours

Twee ritten voor sprinters, één voor de puncheurs en één voor de tijdrijders; dat is na vier etappes het verdict. Vandaag is het de eerste echte kans voor de aanvallers. Het parcours leent zich voor een ontsnapping, want het is te lastig voor de sprinters en te makkelijk voor de klassementsmannen.

Voor het eerst deze Tour moet er flink geklommen worden. Maandag stonden er vooral zware kuitenbijters op het menu, maar vanaf vandaag worden de beklimmingen langer. De Côte de Grendelbruch (3,4 kilometer à 4,9%) wordt na zo’n veertig kilometer opgereden en zal niet voor de beslissing in de wedstrijd gaan zorgen. De Côte du Haut-Konigsbourg (5,9 kilometer à 5,9%) is al iets zwaarder en gecategoriseerd als klim van tweede categorie. Vanaf de top van die klim moet er nog zo’n 25 kilometer overbrugd worden naar de voet van de voorlaatste klim.

De Côte des Trois-Épis (5 kilometer à 6,7%) en Côte des Cinq Châteaux (4,6 kilometer à 6,1%) zullen hoogstwaarschijnlijk wel een hoofdrol spelen in het wedstrijdverloop. Na die laatste klim wacht een afdaling en een vlakke strook naar de finish in Colmar. Op het oog is het parcours ideaal voor aanvallers, maar leggen de sprinters met klimbenen (Matthews, Sagan en Trentin) zich zomaar neer bij een halve rustdag? De belangen zijn in de eerste Tourweek groot en de verschillen klein. Het gaat ongetwijfeld een spannend schouwspel opleveren!

Start: 13:25 uur
Finish: +- 17:30 uur

Favorieten

Krijgen we een strijd op twee fronten? De kans is groot dat een aanvaller met de overwinning aan de haal gaat. Tim Wellens zal misschien wel meespringen om zijn bolletjestrui te verdedigen. Wellicht krijgt hij daarbij de steun van Thomas De Gendt, die een abonnement heeft op meezitten in de juiste ontsnapping. Is het parcours lastig genoeg om inderdaad de gok te wagen? De beginfase zal ongetwijfeld spannender zijn dan het wedstrijdverloop halverwege de etappe. Het wordt zaak om in de juiste ontsnapping mee te zitten, en dat weet nagenoeg het hele peloton.

Als er een grote groep wegrijdt met meer dan vijf à zes renners, is de kans groot dat zij vooruit weten te blijven. Is de groep kleiner? Dan moeten we denken aan mannen als Peter Sagan, Michael Matthews en Greg Van Avermaet. Zij kunnen een heuveltje prima verteren en beschikken over een sterk eindschot. Andere namen om in de gaten te houden zijn geletruidrager Julian Alaphilippe, Maximilian Schachmann, Wout van Aert, Jasper Stuyven, Matteo Trentin en Sonny Colbrelli.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Michael Matthews
*** Peter Sagan, Julian Alaphilippe
** Greg Van Avermaet, Wout van Aert, Jasper Stuyven
* Maximilian Schachmann, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Alejandro Valverde

TV

Vanaf 14:10 uur is de rit live op de NOS, Eurosport en Sporza te zien.

Share this post