Voorbeschouwing 5e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 5e etappe Giro d’Italia 2019

Na drie achtereenvolgende opdrachten die de 200 kilometer – in sommige gevallen ruimschoots – hebben aangetikt, krijgen de coureurs een kort ritje voorgeschoteld. Kort, maar krachtig. Wie wint er?

Frascati -> Terracina (140 kilometer)

Het meeste spektakel zal voor de televisiekijkers waarschijnlijk niet te zien zijn, want het meeste klauterwerk vandaag zit in de eerste 25 kilometer van de etappe. Vanuit het vertrek moeten er direct ruim 400 hoogtemeters worden overwonnen tot de top in Rocca Priora. Een mooie springplank voor de vroege vluchters. Of er veel gegadigden voor de ontsnapping zijn, valt nog te bezien. Van de laatste 90 kilometer gaan er nog slechts een stuk of acht omhoog. Voor de rest zijn het nagenoeg biljart-vlakke wegen naar Terracina. Dit kustplaatsje ligt halverwege de laars, tussen Rome en Napels, maar toch is dit het meest zuidelijke punt van Italië dat de Giro dit jaar gaat aantikken.


Het profiel van de vijfde etappe.

Weet de kopgroep lang uit handen van het peloton te blijven, dan is het te hopen dat alle aanvallers ervan op de hoogte zijn dat er na 130 kilometer koers nog een slotcircuit moet background image worden afgelegd. Luka Pibernik kan erover meepraten. Twee jaar geleden maakte hij een klassieke blunder door in Messina juichend over de witte kalklijn te komen terwijl er nog een laatste rondje moest worden gereden. Pibernik had de pech dat de batterij van zijn radio leeg was waardoor niemand hem kon inseinen. In Terracina moeten de renners na de eerste passage over de finish nog een driehoeks-omloop van tien kilometer afleggen voordat ze kunnen gaan sprinten voor de overwinning. Want dat zal het ongetwijfeld gaan worden: een massaspurt.

Start: 14:00 uur
Finish: +- 17:15 uur

Favorieten

Als er één iemand gebrand zal zijn op ritwinst dan is het Elia Viviani wel. Maandag won hij de derde etappe, maar werd hij door de jury gedeclasseerd wegens het afwijken van zijn lijn. Dinsdag was hij alert en zat hij nét voor de val, maar kwam hij heuvelop simpelweg te kort. Woensdag moet het parcours hem stukken beter liggen en zal hij ongetwijfeld zijn ploeggenoten de opdracht geven om voor hem te werken. Hij is de topfavoriet.

Pascal Ackermann 2019
Pascal Ackermann behoort tot de topfavorieten.

Caleb Ewan won dinsdag weliswaar niet, maar maakte wel indruk. Met een lange sprint kwam hij nog tot het wiel van ritwinnaar Richard Carapaz, maar moest hij genoegen nemen met een tweede plaats. Met de vorm zit het dus wel goed bij de kleine Australiër, weet hij dat ook te bekronen? Voor Pascal Ackermann geldt bijna hetzelfde. Hij finishte heuvelop voor Primoz Roglic (!) en heeft al een etappe op zijn naam staan. De druk is er dus al af, schiet hij woensdag opnieuw raak?

Outsiders voor de sprintzege zijn Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Jakub Mareczko, Davide Cimolai, Manuel Belletti en Matteo Moschetti.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl
**** Elia Viviani
*** Pascal Ackermann, Caleb Ewan
** Fernando Gaviria, Arnaud Démare
* Jakub Mareczko, Matteo Moschetti, Davide Cimolai, Manuel Belletti

TV
Vanaf 13:45 uur is de koers live op Eurosport 1 te zien. Met onze liveticker hoef je ook niks te missen.

Share this post