Voorbeschouwing 5e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 5e etappe Giro d’Italia 2018

Na een rit voor de puncheurs volgt er… opnieuw een rit voor de puncheurs. De vijfde Giro-etappe gaat over een glooiend parcours en kent net als in de vierde etappe een verraderlijke aankomst. Wint Tim Wellens opnieuw en houdt Rohan Dennis alweer stand? Wij blikken vooruit op de vijfde Giro-etappe!

Parcours
Dit is overduidelijk een etappe met twee gezichten. De eerste helft is de weg vlak tot licht golvend. Na de start in Agrigento, bekend van de Vallei van de Tempels en de plaats waar Luc Leblanc in 1994 wereldkampioen werd, loopt de route langs de kust naar het westen van het eiland. Bij Sciacca verlaat het peloton de kust en als vervolgens bij Menfi de binnenlanden worden opgezocht, begint het tweede deel van de rit. En dat betekent klimmen met achtereenvolgens de Santa Margherita di Belice, Partanna (9,2 kilometer lang à 3,7% gemiddeld) en de Poggioreale Vecchia (6,4 km à 4,1%). De laatste zestig kilometer gaat door de Belicevallei, een gebied dat exact vijftig jaar geleden zwaar werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de Schaal van Richter. Bij deze natuurramp kwamen vierhonderd Sicilianen om het leven. Ook finishlocatie Santa Ninfa was slachtoffer van de verschrikkelijke aardbeving en delen van het stadje moesten opnieuw worden opgebouwd.

Na het tackelen van vier heuvels moeten de renners een steile muur bedwingen om Santa Ninfa te bereiken, waarna de slotkilometer ook nog vals plat omhoog loopt. Een vergelijkbaar parcours met de vorige etappe, maar of we dezelfde hoofdrolspelers aan het werk gaan zien is nog maar de vraag.

Favorieten
Na zijn sterke optreden op dinsdag is Wellens de grote favoriet. De Belg maakte veel indruk en klaarde op grootse wijze de klus. Met de Etna in het verschiet is de kans groot dat de klassementsmannen het rustig aan gaan doen, dus is er alle ruimte voor de aanvallers. Schiet de Belg opnieuw raak?

Mike Woods was dinsdag de enige die het wiel van Wellens kon houden. De nummer twee van de afgelopen Luik-Bastenaken-Luik wordt door EF Éducation First uitgespeeld als kopman en heeft het in zich om een rit te winnen. Simon Yates is de derde grote kanshebber. Alle drie de topfavorieten finishten in de top vier van de vorige etappe en verkeren dus in bloedvorm.

Tim Wellens, Giro d'Italia 2018

Outsiders voor de overwinning zijn Enrico Battaglin (die derde werd in de vierde rit), Diego Ulissi en rasaanvaller Matej Mohoric.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Tim Wellens
*** Mike Woods, Simon Yates
** Enrico Battaglin, Diego Ulissi, Matej Mohoric
* Jarlinson Pantano, Davide Formolo, Domenico Pozzovivo, Pello Bilbao, Tom Dumoulin

Tom Dumoulin 2018

Lees ook

Giro d’Italia 2018 op televisie

Share this post