Voorbeschouwing 4e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 4e etappe Tour de France 2019

De sprinters zijn dinsdag weer aan zet. Is Dylan Groenewegen voldoende hersteld om voor de derde keer deze ronde Jumbo-Visma te laten juichen? Of schiet Elia Viviani voor de eerste keer raak in de Tour? Wij blikken vooruit op de vierde etappe van de Tour de France 2019.

Parcours

Maandag reden de renners al door Reims en werd er iets zuidelijker in Épernay gefinisht. Dinsdag gaat de vierde etappe er van start. In zuidoostelijke richting wordt er gekoerst naar Nancy, waar na 213,5 kilometer de finishstreep is getrokken. De kans is groot dat we voor de tweede keer een massasprint gaan krijgen, want onderweg zijn er slechts twee hindernissen van vierde categorie.

Deze eeuw was Nancy al twee keer aankomstplaats in de Tour de France. In 2005 wisten Lorenzo Bernucci en Alexandre Vinokourov uit de greep van het peloton te blijven en sloeg de Italiaan toe. In 2014 was er een soortgelijke etappe met start in Épernay (maandag nog aankomstplaats) en finish in Nancy. De Côte de Maron werd destijds opgevolgd door de Côte de Boufflers, waarvan de top vijf kilometer voor de streep lag. Een uitgedund peloton sprintte daardoor om de winst, met Matteo Trentin als winnaar voor Peter Sagan, Tony Gallopin en Tom Dumoulin. Zo’n soortgelijk scenario krijgen we dinsdag niet. Na de top van de Maron (3,2 kilometer à 5%) is het namelijk nog vijftien kilometer naar Nancy. De sprinters zijn weer aan zet!

Start: 12:10 uur
Finish: +-17:25 uur

Favorieten

Het woord is dus weer aan de sprinters. Op papier is Dylan Groenewegen de rapste. De vraag is echter: hoe goed is hij hersteld van zijn val? In de ploegentijdrit moest hij al snel afhaken – al was het ook geen makkie om achter Tony Martin te rijden – en vandaag finishte hij in een grote groep op een kwartier van de ritwinnaar. “Ik kijk erg uit naar de etappe van morgen”, schreef hij maandagavond op Twitter. Het zit dus wel weer goed bij de drievoudig Touretappewinnaar. En anders beschikt Jumbo-Visma met Mike Teunissen en Wout van Aert over twee andere pionnen, al zijn ze natuurlijk niet zo rap als Groenewegen.

Elia Viviani en Dylan Groenewegen 2019

De topfavoriet luistert misschien wel naar de naam van Elia Viviani. In de openingsetappe raakte hij ingesloten en deed hij niet mee voor de knikkers, maar maandag mengde hij zich in de tussensprint en versloeg hij Peter Sagan. Een voorbode voor wat komen gaat?

De kans is groot dat Groenewegen of Viviani gaat winnen. Mocht het toch anders lopen – net als zaterdag – dan behoren Michael Matthews, Caleb Ewan en Sagan tot de kanshebbers. Andere renners die zich zullen mengen zijn Sonny Colbrelli, Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin, Christophe Laporte, Andrea Pasqualon, Alexander Kristoff, Jens Debusschere, Matteo Trentin, André Greipel, Niccolo Bonifazio, Jens Debusschere en Jasper Stuyven.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Elia Viviani
*** Dylan Groenewegen, Caleb Ewan
** Michael Matthews, Peter Sagan, Sonny Colbrelli
* Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff, Jasper Stuyven, Matteo Trentin, Christophe Laporte, André Greipel

TV
Vanaf 14:15 uur is de koers live op o.a. Sporza, NPO1 en Eurosport te zien.

Julian Alaphilippe 2019

Share this post