Voorbeschouwing 4e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 4e etappe Tour de France 2018

Met Greg Van Avermaet in de gele leiderstrui vangt om 13:20 uur de vierde etappe aan. De 195 kilometer lange rit van La Baule naar Sarzeau draait waarschijnlijk op een massasprint uit, al kan ook de wind een belangrijke rol gaan spelen. Wie wint er de vierde etappe in de Tour de France 2018? Wij blikken vooruit.

Parcours

De vierde etappe gaat om 13:25 uur in La Baule Escoublac (kortweg La Baule) van start en trekt in oostelijke richting naar Derval, waar de enige tussensprint gepland staat. Het peloton rijdt dwars door Pontchâteau, dat vooral bekend is geworden van het veldrijden. Twee jaar geleden vond in Pontchâteau nog het EK veldrijden plaats en zorgde Toon Aerts voor een daverende verrassing door de topfavorieten Mathieu van der Poel en Wout Van Aert te verslaan. Na de sprint draait het peloton weer van richting en wordt er in westelijke richting koers gezet naar Redon om iets layer op de Côte de Saint-Jean-la-Poterie de enige bergsprint te betwisten. Sylvain Chavanel en Kevin Ledanois zijn gewaarschuwd.

Etappe 4 Tour 2018

Het eerste gedeelte van de etappe gaat door de regio Pays de la Loire, waarna er in Bretagne gefinisht wordt. Om precies te zijn in Sarzeau, dat nog geen rijke wielergeschiedenis kent. Rond 17:30 – 18:00 uur weten we of Greg Van Avermaet nog de leider is en wie de vierde etappe heeft gewonnen. Misschien gaat de bonussprint in Limerzel daarom een belangrijke rol spelen, want daar kunnen Tejay van Garderen en Geraint Thomas een gooi doen naar het geel.

Favorieten

Na slechts twee ritten-in-lijn is er nog niet veel duidelijk. Door alle valpartijen en pechgevallen werd er twee keer met een uitgedund peloton gesprint voor de winst. Fernando Gaviria won de eerste rit, maar kwam een dag later ten val. Peter Sagan bleef zo’n beetje als enige wel twee keer uit het gedrang en werd tweede en eerste. Niet voor niets mocht hij zondag de gele leiderstrui in ontvangst nemen en voert hij het puntenklassement aan.

Peter Sagan, Sonny Colbrelli 2018

Op papier zijn Gaviria en Sagan de grote favorieten voor deze etappe. De finale is lastig en loopt vals plat omhoog, maar is in tegenstelling tot de vijfde etappe niet geschikt voor heuvelspecialisten als Greg Van Avermaet en Julian Alaphilippe. Nee, dinsdag krijgen de sprinters weer een goede kans. Gaviria en Sagan hebben al laten zien dat ze in vorm zijn, terwijl andere toppers nog wachten op hun kans. Marcel Kittel bijvoorbeeld, die zondag met nog zeven kilometer te gaan lek reed. Of denk aan Arnaud Démare, die zaterdag viel maar zondag derde werd. Toch vielen juist Gaviria en Sagan tegen in de ploegentijdrit. Een teken aan de wand of spaarden ze zich voor vandaag?

Dylan Groenewegen kon zich ook nog niet bemoeien met de strijd om de ritwinst. De Nederlander werd in de eerste rit zesde, maar zat zondag opgesloten achter de val in de laatste bocht. Over wonderbenen beschikt hij nog niet, zo zei hij tegen de NOS, maar het ging zondag al wel beter dan zaterdag. Aan de ploegentijdrit hield hij een nog beter gevoel over. “Eindelijk weer power in mijn benen”, schreef hij op Twitter. Meldt hij zich dinsdag weer in de top drie?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl
***** Fernando Gaviria
**** Peter Sagan, Marcel Kittel
*** Dylan Groenewegen, Arnaud Démare, Alexander Kristoff
** André Greipel, Mark Cavendish, Michael Matthews, Sonny Colbrelli
* John Degenkolb, Christophe Laporte, Timothy Dupont, Andrea Pasqualon

TV
De Tour de France is vanaf 13:00 uur live te zien op Eurosport 2, waarna de NOS en Sporza om 14:10 uur volgen.

Share this post