Voorbeschouwing 4e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 4e etappe Giro d’Italia 2019

Het enige gecategoriseerde klimmetje van de dag is na 33 kilometer achter de kiezen, maar dat wil niet zeggen dat de overige 195 een makkie zijn. Verre van zelfs. Wie schrijft de vierde rit op zijn naam? Wij blikken vooruit.

Orbetello -> Frascati (235 kilometer)

De hele dag gaat het op en af over de glooiende heuvels van eerst Toscane maar grotendeels die van de regio Lazio. Daardoor moeten er stiekem toch wel wat hoogtemeters worden overbrugd. Niets onoverkomelijks voor goed getrainde professionals, maar eenvoudig is een ander verhaal. Veel zal ook afhangen van hoe er wordt gekoerst. Heeft er een team met een klassementsman in huis deze Giro vroege snode plannen, dan kan het zomaar de laatste honderd kilometer volle bak koers zijn. Al is het waarschijnlijker dat er een kleine kopgroep gaat lopen en dat er daarachter gecontroleerd gaat worden door de ploeg van de rozetruidrager en die van de kanshebbers van de ritzege.

Giro etappe 4
Het profiel van de vierde etappe.

De laatste 4,2 kilometer kent de weg een gemiddelde stijging van 4,6 procent. Dat maakt de finish in Frascati, zo’n tien kilometer ten zuidoosten van Rome, er een voor de krachtpatsers en allrounders met een sterk eindschot. De eerste coureur die te binnen schiet is wereldkampioen Alejandro Valverde, maar hij is er door een blessure niet bij. Maar ook Enrico Battaglin, die LottoNL-Jumbo vorig jaar op Sicilië de ritwinst bezorgde op een redelijk soortgelijke aankomst in Santa Ninfa. Al is het wel de vraag of dit terrein echt lastig genoeg is om de meer pure sprinters als Caleb Ewan en consorten te verschalken. Eén ding is zeker: als ze aan sprinten willen toekomen zullen ze flink op hun tanden moeten bijten.

Start: 11:15 uur
Finish: +- 17:15 uur

Favorieten

Het wordt dus een strijd op meerdere fronten. Aanvallers ruiken hun kans, puncheurs hebben de rit met rood omcirkeld en de sprinters gaan ook een gokje wagen. Toch lijkt de vierde etappe te zwaar te zijn voor de sprinters. Met nog twee kilometer te gaan begint de slotklim en loopt de weg al direct 7% op. Daarna zwakt het wat af, maar blijft de weg met 4,4% omhoog lopen. Voor de rassprinters is dit simpelweg te zwaar, zo lijkt het.

Als er één sprinter kans maakt op de overwinning is het Ewan wel. De Australiër zorgde eerder dit jaar voor een geweldige stunt door op de steile Hatta Dam niemand minder dan Primoz Roglic te verslaan. Doet hij dat dinsdag dunnetjes over? Andere namen die we in de gaten moeten houden zijn die van Matteo Moschetti, Enrico Battaglin (kwam maandag wel ten val) en Diego Ulissi. Werkelijk iedereen kan dinsdag de winst pakken.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Caleb Ewan
*** Diego Ulissi, Matteo Moschetti
** Enrico Battaglin, Primoz Roglic, Simon Yates
* Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Miguel Angel Lopez, Vincenzo Nibali, Davide Formolo

TV
Vanaf 13:00 uur is de rit live op Eurosport 1 te zien. Ook met onze liveticker hoef je niets te missen.

Diego Ulissi 2019
Diego Ulissi in actie tijdens de tijdrit. Hij won al zes ritten in de Giro.

Share this post