Voorbeschouwing 4e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 4e etappe Giro d’Italia 2018

De klassementsmannen moeten dinsdag weer flink aan de bak in de Giro d’Italia 2018. Na een rustdag, of beter gezegd: reisdag, volgt er een lastige rit van Catania naar Caltagirone. Wie wint er op Italiaanse bodem en pakt Tom Dumoulin de roze trui weer af van Rohan Dennis? Wij blikken vooruit op de vierde Giro-etappe.

Parcours
Na de verplaatsing van Eilat naar het Siciliaanse Catania wordt de Giro vervolgd met een benenbreker van jewelste. Na de tijdrit in Jeruzalem hebben de klassementsrenners twee relatief makkelijke dagen gehad, maar dat zal vandaag anders zijn. De tocht naar Caltagirone zit vol hindernissen. Er mogen dan slechts twee gecategoriseerde bergjes in het parcours liggen die niet hoger dan 800 meter boven zeeniveau reiken, maar door de haast ontelbare overige heuvels en klimmetjes onderweg moeten er heel wat hoogtemeters worden overbrugd.

Met de imposante Etna in de rug koerst het peloton eerst naar het zuiden en na zo’n zestig kilometer richting het westen, waar het serieuze klimwerk zich aandient. Een hoop aanvallers zullen deze etappe in hun agenda hebben aangekruist, maar ook klassementsrenners met goede zin en een sterk team kunnen een slag slaan. Denk aan de vierde etappe naar La Spezia in 2015, waar Astana langs de bloemenrivièra de duimschroeven dusdanig hard aandraaide dat kopmannen als Rigoberto Uran, Ryder Hesjedal en Jurgen Van den Broeck moesten lossen. Steven Kruijswijk verloor die dag zelfs achtenhalve minuut. De grote vraag is natuurlijk: welke ploeg durft al zo vroeg in de ronde de koers te maken? En dat in de wetenschap dat er sinds dit jaar maar acht renners per team meedoen. Misschien schudt de formatie van een kopman die al te veel tijdverlies naar zijn zin heeft geleden hard aan de boom. Het wordt sowieso een interessante test, alleen al vanwege de oplopende aankomst.

De finale wordt interessant door de lastige aankomst.

Favorieten
Wie zijn de kanshebbers voor de dagzege? Voor klimmers als Chris Froome, Fabio Aru en Miguel Angel Lopez is de één kilometer lange klim niet lang en zwaar genoeg om het verschil te maken. Voor puncheurs als Tim Wellens en Diego Ulissi is het daarentegen ideaal. Zij zijn daarom de grote favorieten om de overwinning in Caltagirone te grijpen. De kans is daarnaast groot dat de roze trui weer van eigenaar verandert.

Giro d'Italia 2018 Israel

Tom Dumoulin lijkt namelijk op zulke aankomststroken iets betere papieren te hebben dan klassementsleider Rohan Dennis. Bergop is Dumoulin al een stuk beter dan zijn Australische tijdritcollega, maar op een korte venijnige aankomst als in Caltagirone is Dumoulin ook in het voordeel. Hij hoeft maar één seconde goed te maken op de BMC-renner om net als in Jeruzalem de roze trui in ontvangst te nemen. Andere kanshebbers voor de ritzege zijn Mike Woods en Simon Yates. Laatstgenoemde renner staat zesde in het klassement op 21 seconden van Dennis en kan dus ook een gooi doen naar het roze.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Tim Wellens
*** Diego Ulissi, Simon Yates
** Mike Woods, Tom Dumoulin, Thibaut Pinot
* Chris Froome, Fabio Aru, Domenico Pozzovivo, Pello Bilbao, Carlos Betancur

TV
Vanaf 13:00 uur is de 4e Giro-etappe live te zien op Eurosport 1.

We hebben alles over de Giro voor je verzameld op fietsen/" 7136 target="_self">fiets.nl/giro. Je vindt hier de deelnemende renners en teams, de klassementen en uitslagen, het etappe-overzicht en tijdens de etappe’s een liveticker met het laatste nieuws.


Share this post