Voorbeschouwing 3e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 3e etappe Tour de France 2019

Voorlopig loopt het voor Jumbo-Visma crescendo. Mike Teunissen won verrassend de openingsetappe en zondag werd de ploegentijdrit gewonnen. Brussel ligt de Nederlandse ploeg dus wel goed, maar helaas voor hen doet de Tour maandag weer ‘gewoon’ Frankrijk aan. Wie wint de lastige rit naar Épernay? Wij blikken vooruit op de derde etappe van de Tour de France 2019.

Parcours

De derde rit gaat om 12:10 uur in Binche van start. De Belgische plaats mocht al eens de Waalse Pijl verwelkomen en is ook bekend van de eendaagse wielerkoers Binche-Chimay-Binche (Memorial Frank Vandenbroucke). De gemeente telt zo’n 33.000 inwoners en ongetwijfeld zal een groot deel maandag van de partij zijn om het peloton te verwelkomen. Voor de Belgen is het ook voorlopig de laatste kans om de Tour in het echt te zien, want al na amper tien kilometer wordt de Franse grens over gereden.

Kaarsrecht wordt er naar beneden gereden richting Reims. Als je de afgelopen maand voetbal hebt gekeken ken je die plek misschien nog wel van de vrouwenwedstrijd Nederland-Canada. Dinsdag gaat daar de vierde etappe van start, maar iets onder Reims eindigt maandag de derde rit. Rondom Reims staan er flink wat kuitenbijters te wachten. Tot zo’n 160 kilometer is er weinig aan de hand voor de renners, maar daarna breekt een heuvelzone aan met maar liefst vier gecategoriseerde beklimmingen. De eerste klim is nog niet lastig, maar de Côte d’Hautvillers (900 meter à 10,5%) en Côte de Mutigny (900 meter à 12,2%) zijn dat wel. Daartussen ligt nog een andere heuvel, maar die Côte de Champillon (1,8 kilometer à 6,6%) is vooral lang en niet echt steil. Op vier kilometer van het einde wordt er nog een kilometer lang met 5,5% gemiddeld geklommen, waarna Épernay binnengereden wordt en er een nerveuze afzink naar de slotkilometer wacht.


André Greipel won vijf jaar geleden in Reims.

Alle ploegen moeten alert zijn, want de sprint voor de daadwerkelijke sprint is van groot belang om goed gepositioneerd aan de laatste 500 meter te beginnen. Dat loopt namelijk met 8% omhoog en is nauwelijks te vergelijken met de licht hellende aankomststrook van zaterdag, toen de weg met 4% omhoog liep. Een aankomst voor de puncheurs dus, waarbij Mike Teunissen alles op alles moet zetten om zijn gele trui niet kwijt te raken.

Start: 12:10 uur
Finish: 17:19 – 17:50 uur

Favorieten

De kans dat de trui binnen de ploeg blijft is voor Jumbo-Visma groot. Teunissen beschikt over een uitstekende sprint en kan heuvelop goed uit de voeten, dat bewees hij onlangs nog in de ZLM Tour. Er is echter één probleempje: Wout van Aert kan dit ook. De Belg liet voor de Tour weten dat hij voor eigen kansen mag rijden als het parcours voor Dylan Groenewegen te zwaar is. Maandag is dat zo’n dag, want de nog niet helemaal herstelde Groenewegen zal normaal gesproken geen rol van betekenis spelen.

Tony Martin, Wout van Aert, Mike Teunissen, Steven Kruijswijk 2019
Wie speelt Jumbo-Visma maandag uit?

De lijst met kanshebbers is enorm. De voornaamste namen zijn natuurlijk Julian Alaphilippe, Peter Sagan en Michael Matthews, maar daarachter volgt een heel peloton met kanshebbers. Elke ploeg beschikt wel over een renner die zo’n aankomst goed kan verteren. Caleb Ewan is bijvoorbeeld zo’n renner, maar ook Alejandro Valverde zal wel oren hebben naar de aankomst. En wat te denken van Greg Van Avermaet? Waarschijnlijk raakt hij maandag zijn bollentrui kwijt, maar hij zal die trui maar al te graag willen inruilen voor een etappeoverwinning. Een goede Van Avermaet maakt hier altijd kans. Dat geldt ook voor Maximilian Schachmann, als die tenminste zijn benen uit het Baskenland heeft meegenomen.

Van al deze namen heeft Alaphilippe de beste papieren. De Fransman weet als geen ander hoe je op een steile aankomst moet winnen en is goed in vorm. Vorig jaar won hij al twee ritten in de Tour, voegt hij daar maandag een derde aan toe?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Julian Alaphilippe
*** Peter Sagan, Greg Van Avermaet
** Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Wout van Aert
* Caleb Ewan, Alejandro Valverde, Maximilian Schachmann, Daniel Martin

TV
Vanaf 12:00 uur is de rit o.a. live op Sporza, NOS en Eurosport te zien.

Share this post