Voorbeschouwing 3e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 3e etappe Tour de France 2018

Na amper drie dagen staat er al veel op het spel. Onverwachts veel, want door het tijdverlies van de grote klassementsmannen in de eerste rit is er alles aan gelegen om tijd goed te maken. Wie kroont zich in Cholet tot winnaar en welke klassementsrenner pakt tijd terug? Wij blikken vooruit op de derde Touretappe.

Parcours

Om 15:10 uur gaat de laatste ploeg in het ploegenklassement als eerste van start. Er wacht hen een 35,5 kilometer lang parcours, dat verre van vlak is. Het is een technisch en veeleisend parcours met veel stukken vals plat en afdalingen, waardoor je nooit echt in je ritme komt.

3e etappe Tour de France 2018

Het parcours heeft veel weg van de Tourtijdrit uit 2008. Toen won Kim Kirchen op het 29 kilometer lange parcours voor David Millar, maar bedroeg het verschil minder dan een seconde. De kans is groot dat er tussen de topploegen ook geen grote verschillen ontstaan, maar voor teams zonder echte tijdrijders wordt het een ware martelgang. Weet Sky tijd terug te pakken en Chris Froome weer iets dichter bij zijn vijfde Tourwinst te brengen? Hetzelfde geldt voor BMC en Movistar, waar kopmannen Richie Porte en Nairo Quintana ook al een flinke achterstand hebben. Één ding is zeker: alle kaarten moeten maandag al op tafel!

Favorieten

Team Sky had de ploegentijdrit al met rood omcirkeld in het routeboek, maar na de dramatische eerste Touretappe is de ploegentijdrit helemaal belangrijk geworden voor de ploeg van Chris Froome. Niet alleen de kopman verloor bijna een minuut, ook al zijn knechten verloren tijd. Op één iemand na: Geraint Thomas. De Welshman finishte in de eerste etappe als veertiende en pakte zondag een bonusseconde mee, waardoor hij de topkandidaat is om het geel van Peter Sagan over te nemen.

Team Sky, Chris Froome

Sky is dus de topfavoriet, maar BMC doet niet veel onder. Richie Porte verloor al net zoveel tijd als Froome en moet dus ook tijd goedmaken op onder andere Tom Dumoulin. In de Tirreno-Adriatico en Ronde van Zwitserland wist BMC in nagenoeg dezelfde selectie te winnen, maar lukt het ook in de Tour? Mitchelton-Scott is op papier de derde grote kanshebber. De ploeg van Adam Yates is sterk, maar net als Sky gehavend. Yates viel zondag al, waarna ook hardrijder Luke Durbridge hinkend de berm indook. Hoe sterk zijn de Australiërs?

Outsiders voor de ritzege zijn Quick-Step en Sunweb, al is regerend wereldkampioen Sunweb flink onthoofd door het niet meedoen van Wilco Kelderman en mikt Quick-Step vooral op etappeoverwinningen met Fernando Gaviria. Toch is Quick-Step een ploeg om in de gaten te houden, want met Niki Terpstra, Yves Lampaert, Bob Jungels en Philippe Gilbert beschikt het over erkende tijdrijders. De andere ploegen kunnen verrassen, maar het ontbreekt simpelweg aan sterke tijdrijders bij hen.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:

**** Sky
*** BMC, Mitchelton-Scott
** Sunweb, Quick-Step
* LottoNL-Jumbo, Movistar, Bahrain-Merida

Share this post