Voorbeschouwing 2e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 2e etappe Giro d’Italia 2019

Na de door Primoz Roglic gewonnen openingstijdrit trekt de roze karavaan zuidwaarts. De regio Emilia-Romagna wordt verlaten en via de beklimming van de La Serra gaat het over de noordelijke Apennijnen naar Toscane. Wie schrijft de eerste rit-in-lijn op zijn naam?

Bologna -> Fucecchio (205 kilometer)

De populaire fietsregio van Italië kent voor de meeste profcoureurs geen geheimen. De renners hebben er allemaal meermaals gekoerst, zijn er op trainingskamp geweest, een paar teams hebben er zelfs een uitvalsbasis en menig Italiaan heeft er zijn wieleropleiding genoten.

De finale begint op zo’n zestig kilometer van de finish wanneer na de passage door Empoli het zes kilometer lange klimmetje naar Montalbano zich aandient. Na een afdaling van tien kilometer moet er vervolgens net zo lang worden geklommen naar San Barconto. Deze hindernis telt na twee kilometer een stevige strook boven de 10 procent, maar verder loopt de weg trapsgewijs omhoog en schommelt het stijgingspercentage constant tussen de 2 en 4 procent.

Het is een soort dubbele Poggio. Net als in Milaan-San Remo is het voor de sprinters zaak om zich te handhaven in het peloton of om hun achterstand te beperken, want de laatste achttien kilometer naar de meet in Fucecchio is relatief vlak. In de GP Industria & Artigianato is de San Barconto vaak scherprechter en weet de winnaar dikwijls in de vliegensvlugge afdaling het verschil te maken. Ook voor de aanvallers liggen er dus kansen. Dat moet voor een levendig laatste koersuur zorgen.

Favorieten

Met Roglic in de roze trui gaat de tweede etappe om 12:20 uur van start. Een makkie voor de sprinters wordt het absoluut niet, want de rit is slopend. Zowel sprinters als aanvallers maken kans op de dagwinst, al hebben de sprinters een klein streepje voor. Genoeg ploegen hebben namelijk belang bij een sprint, waardoor de samenwerking hoogstwaarschijnlijk goed genoeg zal zijn om de vluchters geen vrij baan te geven. Dan moet de kopgroep echter niet te groot zijn..

Elia Viviani 2019
Wint de Italiaans kampioen de eerste rit-in-lijn?

Het kan dus een interessante rit worden waarin veel renners mee willen zitten in de vlucht van de dag. Iemand als Thomas De Gendt zal ongetwijfeld het parcours hebben bestudeerd en proberen mee te springen. Voor Lotto-Soudal zal dat met Caleb Ewan achter de hand een fijn scenario zijn..

De sprinters waar we op moeten letten zijn Elia Viviani, Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Caleb Ewan en Pascal Ackermann. Andere sprinters met dienst luisteren naar de namen Jakub Mareczko, Davide Cimolai, Manuel Belletti, Sacha Modolo, Giacomo Nizzolo, Matteo Moschetti en Juan José Lobato. Als het op een sprint uitdraait (met nadruk op ‘als’), moeten we hen in de gaten houden.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Elia Viviani
** Fernando Gaviria, Pascal Ackermann
* Caleb Ewan, Arnaud Démare, Matteo Moschetti

TV
Vanaf 12:55 uur is de etappe live op Eurosport 1 te zien. De rit is ook te volgen via onze liveticker.

Primoz Roglic 2019
De kans is groot dat Roglic leider blijft.

Share this post