Voorbeschouwing 2e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 2e etappe Giro d’Italia 2018

Na de openingstijdrit door Jeruzalem trekt de Girokaravaan van Haifa naar Tel Aviv met Dumoulin in de roze trui na zijn winst in de proloog. Op papier een sprintersrit van 167 kilometer, maar dat hoeft niet altijd te betekenen dat er ook echt een sprinter wint. Vraag dat maar aan Lukas Pöstlberger, die vorig jaar in Olbia verrassend de eerste etappe won. Komt er dit jaar weer een verrassing?

Parcours
Om de veiligheid van de coureurs zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, blijft het peloton uit de buurt van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, de grootste conflictgebieden in en om Israël. De eerste rit in lijn loopt na het vertrek in Haifa even kort in noordelijke richting om vervolgens af te buigen naar het zuidwesten richting de Middellandse Zee. Net voordat de kustlijn wordt bereikt, staat de eerste gecategoriseerde klim van de ronde op het menu. De Zikhron Ya’aqov is kort maar wel vrij steil. De coureur die als eerste de top aantikt, weet zich verzekerd van de blauwe bergtrui. Het zal ongetwijfeld een doel zijn voor de Italiaanse wildcardshouders en de vrijbuiters van Israël Cycling Academy, die zich prominent willen tonen in eigen land. Na de Zikhron Ya’aqov is het nog dik zestig kilometer over een licht kronkelende weg langs de kust naar aankomstplaats Tel Aviv, waar Jordi Cruijff hoofdtrainer is van de plaatselijke voetbalclub Maccabi.

Giro d'Italia parcours 2e etappe

Komt de zeewind vanuit een gunstige waaierhoek, dan zou dat nog een rol van betekenis kunnen spelen in de finale, maar normaal gesproken wordt het een massasprint. Voor de spurters is de eerste klap een daalder waard. Al wil het natuurlijk niet zeggen dat de winnaar van vandaag alle spurts gaat domineren. Vorig jaar won André Greipel de eerste sprintafspraak, maar in het vervolg moest hij telkens zijn meerdere erkennen in Fernando Gaviria.

Favorieten
Greipel en Gaviria zijn er dit jaar allebei niet bij. Ook topsprinters als Marcel Kittel, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff en Peter Sagan ontbreken, waardoor Elia Viviani de man is om in de gaten te houden. De Italiaan is in vorm en zou maar wat graag zijn tweede Giro-overwinning boeken. Quick-Step zet alles op de Italiaan, en als Quick-Step ergens zijn zinnen op heeft gezet dit seizoen…

Elia Viviani 2018

Concurrentie komt uit eigen land voor Viviani. Sacha Modolo, Jakub Mareczko, Manuel Belletti, Andrea Guardini en Francesco Gavazzi hebben allemaal een prima sprint in de benen, maar zijn normaal gesproken een maatje te klein voor hem. Misschien kan Sam Bennett het Viviani lastig maken of zorgt Danny van Poppel voor Nederlands succes. Het wordt waarschijnlijk een chaotische sprint, want veel renners denken bij afwezigheid van een echte topsprinter kans te maken op de overwinning.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Elia Viviani
*** Sam Bennett, Sacha Modolo
** Danny van Poppel, Andrea Guardini, Jakub Mareczko
* Manuel Belletti, Francesco Gavazzi, Jens Debusschere, Kristian Sbaragli

TV
Eurosport 1 is er vanaf 12:30 uur al live bij. Voor een liveticker kun je hier terecht.


We hebben alles over de Giro voor je verzameld op fiets.nl/giro. Je vindt hier de deelnemende renners en teams, de klassementen en uitslagen, het etappe-overzicht en tijdens de etappe’s een liveticker met het laatste nieuws.

Share this post