Voorbeschouwing 21e Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 21e Giro d’Italia 2019

Net als in 2010 eindigt deze Giro met een individuele tijdrit in en rond Verona in de regio Veneto. De afstand was destijds nagenoeg gelijk en kreeg een mooie winnaar met de Zweed Gustav Erik Larsson. Wie pakt er zondag de bloemen?

Verona -> Verona (17 kilometer)

De ronde werd gewonnen door Ivan Basso. Met een voorsprong van 1.15 minuut op zijn naaste belager David Arroyo was de Italiaan voorafgaand aan de afsluitende chrono al zege-zeker. Hoe mooi zou het zijn als de uitkomst ditmaal nog ongewis is? Of zoals in 2017, het jaar dat Dumoulin won. Voor het begin van de tijdrit had klassementsleider Nairo Quintana ook een marge van 1.15 minuut. Niet op de nummer twee, maar op nummer vijf Ilnur Zakarin. Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot en Dumoulin stonden  allen binnen de minuut van de Colombiaan. Een dergelijk scenario zou wederom voor een gedenkwaardige apotheose zorgen. Tegelijkertijd moet er dus ook rekening mee worden gehouden dat de winnaar vooraf al bekend is en dat de spanning vooral in de podiumplaatsen en de ritzege zit.


Het profiel van de laatste etappe.

De individuele opdracht begint aan de zuidkant van Verona en gaat via de oostkant de stad uit, waar na een kleine vijf kilometer de voet van de Torricelle-heuvel (4,5 km à 4,6% en max 9%) wordt bereikt. Een nagenoeg even lange afdaling over redelijk brede wegen loodst de hardrijders via de noordkant naar het centrum van Verona. De definitieve finish ligt net als in 2010 in het prachtige Romeinse amfitheater op de Piazza Bra, waar het publiek op de stenen trappen zal gaan staan om de winnaar van de 102de Ronde van Italië luidkeels toe te juichen tijdens de podiumceremonie.

Start eerste renner: 13:40
Finish laatste renner: 17:15 uur

Favorieten

Denk je anno 2019 aan tijdrijden, dan denk je aan Victor Campenaerts. De houder van het werelduurrecord heeft er net als alle andere deelnemers aan de 102de Giro al twee tijdritten op zitten, maar vond nog geen parcours op zijn maat. De eerste tijdrit kende een pittige heuvel, de tweede tijdrit had zelfs een berg. Zondag is het niet anders, al is de Torricelle-heuvel slechts bestempeld als vierde categorie-klim.

Victor Campenaerts 2018
Victor Campenaerts is de topfavoriet.

In de klimtijdrit naar San Marino hadden weinig mensen rekening gehouden met Campenaerts, maar werd hij ondanks materiaalpech in de laatste honderden meters nog tweede achter Primoz Roglic. Gezien die tijdrit, is hij zondag de topfavoriet. Helemaal omdat Roglic niet meer zo fris lijkt te zijn als destijds.

Met twee tijdritoverwinningen op zak en een podiumplaats op het spel moeten we wel degelijk rekening houden met de Sloveen. Na de eerste Giro-week leek het een simpele ronde voor hem te gaan worden, maar naarmate de Giro vorderde kwamen er steeds meer barstjes in zijn schild. Op de laatste dag zal hij als drie na laatste van het podium rollen. Hij moet 23 seconden (Roglic kreeg een tijdstraf van 10 seconden) goed maken op Mikel Landa om als derde te eindigen. Dat zal hem toch wel lukken, niet?

Giro d'Italia 2017, Tom Dumoulin en Jos van Emden
Jos van Emden omhelst Tom Dumoulin.

Een andere outsider is Jos van Emden. Toen Tom Dumoulin de Giro won, schreef ook Jos van Emden geschiedenis. Hij won de tijdrit en dat is tot op de dag van vandaag zijn allermooiste zege. “Maar nu heb ik geen ambitie. Ik ben moe en snak naar het einde. De tijdrit is niet mijn doel”, zei hij tegen Eurosport. Laten we hem toch maar in de gaten houden.

De strijd om het roze is wel beslist. In de klimtijdrit verloor Carapaz vijftig seconden op Nibali, maar die tijdrit was twee keer zo lang. De Ecuadoriaan zal zondag echt geen twee minuten verliezen op de Haai van Messina. Anders hebben we een heel bizarre slottijdrit beleefd…

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

*** Victor Campenaerts
** Primoz Roglic, Vincenzo Nibali
* Jos van Emden, Bob Jungels, Bauke Mollema, Luke Durbridge

TV

Eurosport is er vanaf het begin live bij. Met onze liveticker blijf je op de hoogte van alle tussen- en eindtijden.

102nd Giro dÕItalia (2.UWT) - stage 14

Share this post