Voorbeschouwing 21e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 21e etappe Vuelta a España 2018

Met Simon Yates als officieuze eindwinnaar en twee Nederlanders in de top-tien rijdt het peloton vandaag Madrid binnen. Wie schrijft de slotetappe op zijn naam? Wij blikken vooruit.

Parcours

De etappe begint in Alcorcón, dat iets zuidelijker ligt dan Madrid. Via Leganes en Getafe wordt er koers gezet richting Madrid en na 32,6 kilometer wordt de hoofdstad van Spanje binnengereden. Na elf rondjes van 5,9 kilometer ligt de finish aan het Plaza de Cibeles in het centrum van Madrid. Op het oog is de aankomst vlak, maar uit ervaring kan ik vertellen dat de finishstrook toch nog lichtjes oploopt.

Vuelta a España etappe 21
Rondjes rijden in Madrid en uiteindelijk gaan we sprinten, toch?

Staat er nog iets op het spel? Weinig is het antwoord. Alle truien zijn verdeeld en zonder ongelukken blijven ze om de schouders hangen van de huidige leiders. Wel staat er natuurlijk de dagwinst op het spel. Ideaal voor sprinters, want net zoals op de Champs-Élysées tijdens de Tour de France is de aankomst in Madrid een sprintzekerheidje.

Start: 17:15 uur
Finish: 19:50 – 20:05 uur

Favorieten

Elia Viviani is natuurlijk weer de grote favoriet. De Italiaans kampioen kreeg donderdag in Lleida om zijn  derde etappeoverwinning te pakken, maar de vluchters Jelle Wallays en Sven Erik Bystrom ontliepen een massasprint. Viviani moest genoegen nemen met de vierde plaats achter Peter Sagan, die nog de oversteek probeerde te maken door van heel ver de sprint aan te gaan. Een teken dat het met de benen van de (nog) regerend wereldkampioen wel weer goed zit.

Peter Sagan en Alejandro Valverde 2018

Kan Sagan de Vuelta nog afsluiten met een ritoverwinning? In 2011 was hij al succesvol in Madrid, maar dit jaar wacht hij nog op zijn eerste overwinning. Wel werd hij drie keer tweede en twee keer derde. Volgt hij Matteo Trentin op? Andere kanshebbers voor ritwinst zijn Danny van Poppel en Giacomo Nizzolo.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Elia Viviani
*** Peter Sagan, Danny van Poppel
** Giacomo Nizzolo, Ivan Garcia, Jon Aberasturi, Simone Consonni
* Matteo Trentin, Nelson Soto, Marc Sarreau, Max Walscheid, Ryan Gibbons, Tom Van Asbroeck

TV

Vanaf 19:00 uur is de slotetappe live op Sporza en Eurosport te zien.

Share this post