Voorbeschouwing 21e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 21e etappe Tour de France 2019

Met Egan Bernal in de gele trui, Peter Sagan in het groen en Romain Bardet in de bollen stormt het peloton vanavond op de Champs-Élysées af. Pas om 18:10 uur wordt in Rambouillet het startsein gegeven en drie uur later worden de renners aan de finish verwacht. Slaat Dylan Groenewegen voor de tweede keer in Parijs toe?

Parcours

Groenewegen weet wat het is om in Parijs te winnen. In 2017 schreef hij de slotetappe op zijn naam en bevestigde hij zijn status van topsprinter. Vorig jaar won hij ook twee ritten, maar haalde hij Parijs niet. Dit jaar deed hij dat wel, al is er wel een beetje kritiek op de Nederlander. Er waren zes springkansen, maar Groenewegen won ‘slechts’ één rit. Aangezien Mike Teunissen en Wout van Aert ook een sprint wonnen is er bij Jumbo-Visma helemaal geen reden tot paniek, maar vooraf was er op meer gehoopt.

De vlakke rit naar Parijs draait voor 99,9% uit op een massasprint. Onderweg staan er twee bergsprints van vierde categorie op het programma, maar dat is puur voor de statistieken. De strijd om de bollen is na zaterdag al beslist en ook voor de ereplaatsen staat er weinig meer op het programma. Ook de tussensprint na 89,5 van de 128 kilometer is niet meer belangrijk. Peter Sagan heeft het groen veilig om zijn schouders hangen en kan niet meer van zijn zevende zege afgehouden worden.

Mark Cavendish heeft de meeste overwinningen op de Champs-Élysées geboekt. De afwezige Brit won maar liefst vier keer de koninklijke sprint. Marcel Kittel (2013 en 2014) en André Greipel (2015 en 2016) wonnen de andere sprints voor Groenewegen (2017) toesloeg. Alexander Kristoff pakte vorig jaar verrassend de winst. De laatste keer dat een niet-sprinter zegevierde dateert alweer van 2005 toen Alexandre Vinokourov het peloton voor wist te blijven. Eenzelfde scenario is niet waarschijnlijk, maar ook weer niet onmogelijk.

Start: 18:10 uur
Finish: +- 21:20 uur

Favorieten

Wij tippen Groenewegen als winnaar. De Nederlander is – mede door het inkorten van de etappes – zonder al teveel problemen de Alpen overgekomen en weet hoe het is om in Parijs te winnen. Positioneren is enorm belangrijk op de Champs-Élysées. Wie als eerste de laatste bocht doorkomt, heeft goede papieren om ook de winst te pakken. Met Amund Grondahl Jansen en Mike Teunissen als sprintaantrekkers zit dat bij Groenewegen wel goed.

Dylan Groenewegen 2019

Hetzelfde geldt natuurlijk voor Elia Viviani en Caleb Ewan, die beiden ook over een goede lead-out beschikken. Op voorhand zou je verwachten dat van deze drie topsprinters Groenewegen of Viviani de meeste overwinningen geboekt zou hebben, maar niets is minder waar: de teller bij Ewan staat op twee. De Australiër is enorm sterk en won al op grootse wijze in Toulouse en Nîmes. Met een beetje geluk kan hij zijn hattrick voltooien.

Andere kanshebbers zijn Kristoff, Sagan, Michael Matthews, Niccolo Bonifazio, Jasper Stuyven, Matteo Trentin en Sonny Colbrelli. Wat kan Greipel in – waarschijnlijk – zijn laatste Tour? Hij won al twee keer in Parijs, maar slaagde er deze Tour nog niet in om in de top tien te sprinten. Een mooie ereplaats is De Gorilla gegund.

Zonder ongelukken gaat Egan Bernal de 106de Tour winnen. Steven Kruijswijk mag waarschijnlijk rond een uurtje of 21:30 het podium beklimmen als nummer drie. Groenewegen kan het Jumbo-feestje compleet maken door óók het podium op te mogen.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Dylan Groenewegen
*** Caleb Ewan, Elia Viviani
** Alexander Kristoff, Peter Sagan, Sonny Colbrelli
* Michael Matthews, Niccolo Bonifazio, Andrea Pasqualon, Matteo Trentin, André Greipel

TV
Vanaf 18:00 uur is de rit live op Sporza, NPO1 en Eurosport te zien.

Share this post