Voorbeschouwing 21e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 21e etappe Tour de France 2018

Nog maar 116 kilometer en dan zit de 105e Tour de France er alweer op. Met de prachtige overwinning van Tom Dumoulin nog vers in ons geheugen gaat de Tour verder met de traditionele afsluiter naar Parijs. Wie volgt Dylan Groenewegen op en wint op de Champs-Élysées? Wij blikken vooruit.

Parcours

De allerlaatste etappe gaat om 16:15 uur van start in Houilles, dat iets ten noordwesten van het epicentrum van Parijs ligt. Na een kort rondje van 54 kilometer wordt in de Franse hoofdstad het plaatselijke parcours opgereden en moeten de renners negen rondjes van bijna 7 kilometer afleggen. De finish is uiteraard gelegen op de Champs-Élysées, daar was Dylan Groenewegen vorig jaar Nederland trots maakte. Rond 19-19:20 uur wordt de finish verwacht.

Sinds 1975 eindigt de Tour de France op de beroemde winkelstraat in Parijs. Bijna altijd draait het op de Champs-Élysées op een massasprint uit, maar in 2005 was dat anders. Alexandre Vinokourov stond maar twee seconden achter Levi Leipheimer en probeerde met een ultieme uitval nog op te schuiven naar de vijfde plaats in het klassement. Dat lukte, want Vino won de slotetappe en is tot op de dag van vandaag de laatste niet-sprinter die zegevierde in de slotrit.

Favorieten

De kans is enorm groot dat het opnieuw op een massasprint uitdraait. Toegegeven: de topsprinters ontbreken, maar desalniettemin zijn er genoeg belangen om massaal voor de overwinning te spurten. Daarnaast ligt het tempo in het lastige rondje langs de Parijse trekpleisters zo hoog, dat ontsnappen simpelweg niet mogelijk is. FDJ en UAE Emirates zullen alles op alles zetten om de boel te controleren.

Arnaud Démare en Alexander Kristoff zijn de topfavorieten. Démare bleef in Pau zijn landgenoot Christophe Laporte knap voor en boekte zijn tweede etappeoverwinning ooit in de Tour. Kristoff finishte als derde, maar de Noor zal in zijn laatste dagen als regerend Europees kampioen alles-op-alles willen zetten om op de Champs-Élysées te winnen. Als hij in alle hectiek overeind blijft, is hij na Démare de sterkste sprinter en kan hij met een beetje geluk zijn landgenoot Thor Hushovd (2006) opvolgen.

Arnaud Démare, Alexander Kristoff en Peter Sagan 2018

Als Peter Sagan weer fit is doet hij natuurlijk ook mee voor de ritzege. Sagan won nog nooit in Parijs en zal maar al te graag zijn groene puntentrui extra glans willen geven. Kijk ook niet raar op als iemand als Laporte, John Degenkolb, Sonny Colbrelli of Edvald Boasson Hagen wint. Het wordt belangrijk wie als eerste de laatste bocht uitdraait en aan de sprint begint. Met Ramon Sinkeldam en Jacopo Guarnieri als sprintaantrekkers, beschikt Démare op dat gebied over de beste knechten. Frankrijk is ook wel toe aan een Franse overwinning in Parijs, want de laatste zege dateert alweer van 2003 door Jean-Patrick Nazon.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Arnaud Démare
*** Alexander Kristoff, Christophe Laporte
** Peter Sagan, John Degenkolb, Sonny Colbrelli, Magnus Cort Nielsen
* Andrea Pasqualon, Maximiliano Richeze, Nikias Arndt, Timothy Dupont, Thomas Boudat

TV

De slotetappe is vanaf 16:10 uur live te volgen op Eurosport, NPO1 en Sporza.

Share this post