Voorbeschouwing 21e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 21e etappe Giro d’Italia 2018

De Giro is beslist en er staat nog één prijs op het spel: dagwinst in Rome. Is Elia Viviani de sprintkoning van de 101e Giro of wint Sam Bennett de allerlaatste massale aankomst? Of… draait het helemaal niet op een sprint uit? Wij blikken vooruit op de slotrit.

Parcours
De kenners weten vast nog wel wat er gebeurde toen de Giro voor het laatst de grande finale in Rome hield. Het was 2009 en Rabobank-kopman Denis Menchov verdedigde in de afsluitende tijdrit een voorsprong van een minuut op Danilo Di Luca. Er was geen vuiltje aan de lucht, totdat hij in de slotkilometer onderuit gleed op de natte stenen. Paniek alom. Maar Menchov had voldoende marge en de uitzinnige Rus pakte alsnog de eindwinst. Negen jaar later is de Giro terug in de hoofdstad. Niet voor een tijdrit maar voor een etappe in lijn, of beter gezegd: tien rondjes over een circuit van 11,8 kilometer langs historische hoogstandjes als het Piazza del Popolo, Circus Maximus, het Colosseum en het Forum Romanum, waar zowel de start als de finish is.

Profiel 21e etappe Giro d'Italia 2018

Tot een paar jaar geleden lag op dezelfde plek begin maart de finish van eendagskoers Roma Maxima, de opvolger van de Ronde van Lazio die slechts een kort leven was beschoren. In 2013 kwam Filippo Pozzato er met een oerkreet en zijn armen in de lucht over de meet. De glamourboy had over die actie nagedacht, want wie kan nou zeggen dat hij thuis een prachtige overwinningsplaat aan de muur heeft hangen met het Colosseum op de achtergrond? Het was Pipo alleen even ontgaan dat Blel Kadri het peloton was voorgebleven. Foutje, bedankt.

Favorieten
Logischerwijs zijn Viviani en Bennett de grootste favorieten. Logisch, want ze verdeelden de prijzen in de massasprints en zijn simpelweg een maatje te groot voor de andere sprints. Danny van Poppel stak een aantal keer zijn neus aan het venster, maar moest het vooral doen met ereplaatsen. Geeft hij zijn Giro extra glans door net als ploegmaat Dylan Groenewegen deed in de Tour op de slotdag een sprint te winnen? Alles moet op zijn plaats vallen, maar de kans bestaat.

Danny van Poppel 2018

Outsiders voor de zege zijn Niccolo Bonifazio, Sacha Modolo en Jens Debusschere. Als we nog beter op de deelnemerslijst kijken maken ook Kristian Sbaragli, Manuel Belletti, Clément Venturini, Ryan Gibbons, Jempy Drucker en Baptiste Planckaert een klein kansje, maar je geld zal ik daar niet op zetten.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
**** Elia Viviani
*** Sam Bennett
** Danny van Poppel, Sacha Modolo
* Niccolo Bonifazio, Jens Debusschere, Kristian Sbaragli, Jempy Drucker

TV
De slotrit is vanaf 15:45 uur te volgen op Eurosport 1.

Share this post