Voorbeschouwing 20e etappe Vuelta a España 2018

Voorbeschouwing 20e etappe Vuelta a España 2018

Alleen een ongekende off-day kan Simon Yates nog van zijn eerste Vuelta-eindzege afhouden. De kans is klein dat het gebeurt, maar het parcours met liefst zes beklimmingen is niet makkelijk. Wat kunnen we allemaal verwachten op de voorlaatste dag van de Vuelta? Wij blikken vooruit.

Parcours

De 20e etappe begint pas om 14:54 uur in Escaldes-Engordany, gelegen in Andorra. De etappe blijft trouwens ook de hele dag in Andorra en is met ruim 3000 hoogtemeters lood- en loodzwaar. Al direct na het startsignaal doemt de eerste berg op, waarna het geen moment meer vlak wordt in de korte (93,7 kilometer) maar zéér krachtige etappe.

Vuelta a España etappe 20
Met recht is dit de koninginnenrit. Kort, maar krachtig!

De Coll de la Comella (2e cat.), Coll de Beixalis (1e cat.) en Coll de Ordino (1e cat.) verzorgen het ‘voorgerecht’. Na een lange afdaling richting de startplaats Escaldes-Engordany wordt voor de tweede keer de Coll de la Comella opgereden, maar dan vanaf de andere kant. Na een korte afdaling is het tijd voor de laatste klim van de dag: de Coll de la Gallina (7,7 kilometer á 7,8%). Tussen 17:31 en 17:50 uur weten we wie officieus de 73e Vuelta heeft gewonnen..

Favorieten

Het wordt weer een strijd op meerdere fronten. Het puntenklassement is zo goed als beslist, de strijd om het rood is na zaterdag ook wel klaar en het ploegenklassement is bijna zeker gewonnen door Movistar. Alleen de winnaar van het bergklassement is nog niet bekend. Thomas De Gendt (74 punten), Luis Angel Maté (64 punten), Bauke Mollema (60 punten) en Benjamin King (56 punten) maken nog kans op de witte trui met blauwe bollen. Hen gaan we ongetwijfeld in de aanval zien.

Thomas De Gendt 2018

De strijd om het rood is ook nagenoeg beslist in het voordeel van Yates, maar voor de overige podiumplaats wordt er nog hard geknokt. Alejandro Valverde wankelt en verloor vrijdag een minuut op Steven Kruijswijk, die weer naar de derde plek klom. Enric Mas en Miguel Angel Lopez hijgen in hun nek, wat zijn zij van plan? En durft Kruijswijk het aan om voor de tweede plaats te gaan of gaat hij zijn derde plaats verdedigen?

Wilco Kelderman toonde vrijdag beterschap door als zevende te finishen. De Sunweb-kopman staat 12e in het klassement op drie minuten van Tony Gallopin, die de 10e plaats bezet. Net als Rafal Majka, David de la Cruz, Ilnur Zakarin en de teleurstellende Fabio Aru zou hij zomaar de ruimte van het peloton kunnen krijgen om de Vuelta met ritwinst af te sluiten.

Wilco Kelderman 2018

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Simon Yates
*** Miguel Angel Lopez, Thibaut Pinot, Steven Kruijswijk
** Enric Mas, Rigoberto Uran, Rafal Majka, Alejandro Valverde
* Nairo Quintana, Tony Gallopin, Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman, Ilnur Zakarin

TV

De 20e etappe is vanaf 15:00 uur live te zien op Eurosport en Sporza.

Share this post