Voorbeschouwing 20e etappe Tour de France 2019

Voorbeschouwing 20e etappe Tour de France 2019

Na de bizarre negentiende etappe is het tijd voor de allesbepalende twintigste etappe. Egan Bernal is de nieuwe leider en verdedigt een voorsprong van een halve minuut op Julian Alaphilippe. Bouwt Bernal zijn voorsprong verder uit of grijpt er iemand anders in de laatste bergrit de macht? Wij blikken vooruit.

Parcours

Net als vrijdag is dit een korte etappe, al was de etappe van vrijdag nog iets korter door de neutralisatie. Verkijk je er niet op, want met twee loodzware beklimmingen is dit echt een helse rit. Het begint eigenlijk al gelijk vanuit het vertrek. De eerste kilometers gaan al vals plat omhoog en na vijftien kilometer start de eerste gecategoriseerde klim. De Cormet de Roselend is maar liefst twintig kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6%. Na 36 kilometer wedstrijd wordt de top bereikt en volgt er een lange afdaling naar de voet van de volgende hindernis: de Côte de Longefoy (6,6 km à 6,5%).

De 106de Tour wordt beslist in Val Thorens op de gelijknamige klim. Met een lengte van 33,4 kilometer is de slotklim ongelooflijk lang, maar niet extreem steil (5,5% gemiddeld). In het skidorp ligt er nog een kleine verrassing op de renners te wachten, want de streep is na een vlak gedeelte iets boven het dorpje getrokken. Via een gravelpad wordt de top van de klim bereikt. Een pittige toevoeging, waar de Tourrenners waarschijnlijk niet heel blij mee zijn..

Fiets-redacteur Edwin reed onlangs de klim onder koude omstandigheden op. Zijn verhaal lees je hier.

Start: 13:45 uur
Finish: +- 17:45 uur

Favorieten

Over de chaotische negentiende etappe is al genoeg geschreven, nu is het tijd om vooruit te blikken op de voorlaatste rit. Niet alleen in het algemeen klassement is er nog van alles mogelijk, ook het bergklassement is nog niet beslist. Romain Bardet leidt met 86 punten, gevolgd door Tim Wellens (74 punten) en Damiano Caruso (67 punten). Ook Simon Yates (59), Nairo Quintana en Egan Bernal (allebei 58) staan niet ver. In totaal zijn er 55 punten te verdienen.

De kans is groot dat Bardet mee zit in de vlucht van de dag. Als hij op de Roselend (10 punten) als eerste bovenkomt, heeft hij de zege zo goed als binnen. Alleen een etappeoverwinning van Bernal, Yates of Quintana op Val Thorens (40 punten) kan hem dan nog van de winst afhouden. Dan hebben we al rekening gehouden met het feit dat Damiano Caruso en Tim Wellens normaal gesproken niet gaan winnen in Val Thorens. Er staat dus nogal wat op het spel, want aan de bergtrui hangt ook een interessant prijskaartje (én de eer).

Voor de dagwinst mogen we Bernal aanstippen. De Colombiaan is de beste klimmer en had misschien wel in Tignes gewonnen, ware het niet dat de rit werd geneutraliseerd. Er is echter één verschil: Ineos hoeft niet aan te vallen. Julian Alaphilippe is bergop niet beter dan Bernal en Thomas, en al helemaal niet op zo’n sloper als in Val Thorens. Het gevaar komt dus van Steven Kruijswijk en Emanuel Buchmann. Een podiumplek staat op het spel, dus als zij er vroeg genoeg aan beginnen hebben ze kans om tijd te pakken op Alaphilippe. Of denken ze nog aan de eindzege?


Jens Keukeleire en Thomas De Gendt rijden over het gladde parcours.

En wat doet Thomas? Als hij een goede knecht is rijdt hij in dienst van Bernal, maar de titelverdediger liet al eerder zien dat hij ook zelf graag de Tour wil winnen. Hoe het zich allemaal gaat ontvouwen weten we zaterdagmiddag. Het is duimen draaien voor Kruijswijk..

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Egan Bernal
*** Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann
** Geraint Thomas, Simon Yates, Mikel Landa
* Nairo Quintana, Warren Barguil, Richie Porte, Rigoberto Uran

TV

De etappe is live vanaf het begin op Sporza, NPO1 en Eurosport te zien.

Share this post