Voorbeschouwing 20e etappe Tour de France 2018

Voorbeschouwing 20e etappe Tour de France 2018

De eindzege kan Geraint Thomas eigenlijk niet meer ontgaan. Toch moet hij nog 31 kilometer afzien om de rappe Tom Dumoulin en Primoz Roglic voor te blijven. Slaagt hij daar in, of zorgt iemand anders voor een daverende verrassing door op de voorlaatste dag op bizarre wijze het geel te pakken? Wij blikken vooruit.

Parcours

Volgens parcoursbouwer Thierry Gouvenou is dit een ‘chrono met karakter’. De 31 kilometer lange tijdrit flirt met de Spaans-Baskische grens en is daarom geen moment vlak. Vanuit het vertrek in Saint-Pée-sur-Nivelle loopt het direct vier kilometer lang op, waarna in Ustaritz (9 kilometer) de eerste tussentijd geklokt wordt. Na 18 kilometer is in Souraïde de tweede tijdsmeting en wordt er ook gezet naar het lastigste moment van deze tijdrit: de 900 meter lange en gemiddeld 10,2% steile Côte de Pinodieta. Na deze enorm zware pukkel is het nog 2,5 kilometer dalen naar de finish in Espelette, waar de finishstrook flink oploopt.

“Het is 31 kilometer aan één stuk klimmen en dalen, waarbij de klimmetjes erg steil zijn en de afdalingen erg technisch. De kopmannen in de top van het klassement gaan vandaag uitmaken wie er wel en niet op het eindpodium zullen verschijnen. Ik verwacht dat de onderlingen verschillen kunnen oplopen tot meer dan een minuut”, blikt Gouvenou vooruit. “Daarmee is deze laatste test een stuk moeilijkerdan de afsluitende chrono van vorig jaar in Marseille. Het mag dan de enige individuele tijdrit zijn deze Tour, het is er wel een om de vingers bij af te likken.”

Favorieten

De drie sterkste renners overall gaan ook een gooi doen naar de ritzege. Tom Dumoulin is als regerend wereldkampioen de topfavoriet, maar Primoz Roglic oogt ijzersterk en heeft al laten zien dat hij een goede tijdrit in zijn benen heeft. Er staat ook veel op het spel, want mocht Roglic meer dan 19 seconden sneller rijden dan Dumoulin, dan passeert hij hem in het klassement. Geletruidrager Geraint Thomas steekt eveneens in geweldige vorm en was deze Tour al twee keer succesvol. De kans is bijzonder groot dat de winnaar tussen deze namen zit.

Outsiders zijn er ook, denk maar aan Chris Froome. Als hij een geweldige race tegen de klok aflegt kan hij nog zomaar als tweede eindigen. En waarom niet? Vorig jaar eindigde hij als derde op het WK tijdrijden, maar wel achter Dumoulin en Roglic. Hij moet net als op de Zoncolan een superdag hebben mocht hij nog op het podium willen eindigen. Voor de ritzege moeten we meer mannen als Maciej Bodnar, Stefan Küng, Michal Kwiatkowski en Jonathan Castroviejo in de gaten houden.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Primoz Roglic
*** Tom Dumoulin, Geraint Thomas
** Chris Froome, Michal Kwiatkowski, Maciej Bodnar, Stefan Küng
* Egan Bernal, Jonathan Castroviejo, Bob Jungels, Sören Kragh Andersen, Steven Kruijswijk

TV

Eurosport is er vanaf de eerste renner (12:00 uur) bij. NPO1 en Sporza volgen om 14:10 uur. Met onze liveticker mis je helemaal niets van alle tussen- en eindtijden.

Share this post