Voorbeschouwing 20e etappe Giro d’Italia 2019

Voorbeschouwing 20e etappe Giro d’Italia 2019

Kan een grote ronde twee koninginnenritten bevatten? Wat ons betreft wel! Zeker als de renners meer dan 5000 hoogtemeters voor hun wielen krijgen gesmeten. De laatste bergetappe wordt er een om van te smullen. Wij blikken vooruit op de 20ste etappe!

Feltre -> Croce d’Aune (194 kilometer)

Met de Dolomieten is er gekozen voor een ruig en verbluffend decor. De cols die de gladiatoren moeten overwinnen zijn geen klein bericht. Sterker nog, het zijn beklimmingen van de lange adem. Om het nog wat lastiger te maken, zijn ze ook nog eens wisselend van karakter. Na veertien kilometer start het klimmersbal met de Cima Campo (18,6 km à 5,9%), een redelijke loper. Dat kan niet worden gezegd van de daaropvolgende Passo Manghen (18,9 km à 7,6% en max 15%). Deze Dolomietenreus wisselt langere secties met een gemiddelde van 5 procent af met secties van 9 procent. De laatste zes kilometer naar de top is het gemiddelde zelfs 10 procent.


Het profiel van de etappe.

Met de lange Passo Rolle (20,6 km à 4,7% en max 10%) volgt weer een meer gelijkmatige en minder steile klim. Het klapstuk wordt uiteindelijk afgesloten met een grillige uitsmijter. De Monte Avena (13,5 km à 6,3% en max 16%) is de eerste zeven kilometer nog goed te doen, maar in de tweede zeven kilometer ligt de gemiddelde stijging op 8,8 procent en schiet de hellingsgraad veelvuldig de dubbele cijfers in. De laatste anderhalve kilometer gaat nog in licht dalende lijn naar de aankomst. Het zal een intens gevecht worden tussen de klimmers, die hun laatste slag moeten slaan, en de tijdrijders, die morgen nog een ultieme kans krijgen om de roze trui of een mooie podiumplaats voor zich op te eisen.

Start: 11:20 uur
Finish: +- 16:50/17:40 uur

Favorieten

We weten dus wat we voorgeschoteld krijgen, maar wat zijn de klassementsrenners van plan? We proberen even in onze glazen bol te kijken. Vincenzo Nibali gaat aanvallen. Dat staat vast. In eerste instantie stuurt hij Damiano Caruso en Domenico Pozzovivo mee in een grote ontsnapping, waarna hij net voor de top wegspringt, het verschil maakt in de afdaling en op de volgende klim steun krijgt van een van zijn vooruitgestuurde ploeggenoten. Klinkt logisch, toch?

Giro d'Italia 2019
Primoz Roglic versnelde in de slotfase. Wat kan hij zaterdag?

Iedereen zal met een plan aan de start staan, maar wie gooit er á la Alberto Contador in zijn beste jaren al op de eerste klim de knuppel in het hoenderhok? Mikel Landa is zo’n renner, maar met ploegmaat Richard Carapaz in het roze zal hij het toch niet in zijn hoofd halen om… Of toch wel? Twee jaar geleden flikte hij hetzelfde bij Chris Froome. Dat betekende ook zijn einde bij Team Sky. Miguel Angel Lopez heeft ook niets te verliezen. Hij staat 26 seconden achter Bauke Mollema en zal net als vrijdag een alles-of-niets-poging wagen.

Van de top-drie maakt Carapaz bergop een ijzersterke indruk. Nibali zal het verschil van 1:54 minuut graag willen terugbrengen tot minder dan een minuut, want dan heeft in de tijdrit nog kans om de eindwinst te pakken. Hetzelfde geldt voor Roglic, die vrijdag beterschap toonde. Eén ding staat vast: zorg ervoor dat je niets van de etappe mist!

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Miguel Angel Lopez
*** Mikel Landa, Richard Carapaz
** Vincenzo Nibali, Primoz Roglic
* Bauke Mollema, Rafal Majka, Simon Yates en Ilnur Zakarin

TV

De voorlaatste etappe is vanaf 13:15 uur live op Eurosport 1 te volgen. Met onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Giro d'Italia 2019

Share this post