Voorbeschouwing 20e etappe Giro d’Italia 2018

Voorbeschouwing 20e etappe Giro d’Italia 2018

Wat zijn we toch verwend in de Giro d’Italia. Waar in de Tour de France het koersverloop vaak voorspelbaar is, daar is dat in de Giro totaal niet het geval. Chris Froome heeft met één been de eindoverwinning al op zak, maar de prijzen worden pas in Rome verdeeld. Waagt Tom Dumoulin een alles-of-niets poging of houdt Froome stand? Wij blikken vooruit op de voorlaatste etappe.

Parcours
De Colle delle Finestre start vanuit Susa. Het zou wat zijn als de organisatie de coureurs een dag na de ongekende uitputtingsslag nog een keer omhoog zou sturen. Gelukkig is er nog mededogen voor de vermoeide strijders, van wie de meesten aan het eind van hun Latijn zijn, en is de eerste 130 kilometer nagenoeg vlak. Maar dat mededogen is van korte duur. Voor de apotheose van het gevecht om het roze is er gekozen voor drie loodzware cols in de Valle d’Aosta. Er moeten maar liefst 4500 hoogtemeters worden overwonnen. Een helse klus na drie weken koers. Het enige voordeel – als je daar al van kunt spreken – is dat er tussen de cols in geen stukken vallei zitten.

Profiel 20e etappe Giro d'Italia 2018

Het is klimmen, dalen, klimmen, dalen en tot slot nog eens klimmen. De Col Tsecore (16 km à 7,7% en maximaal 15%), de Col de Saint-Pantaléon (16,5 km à 7,2% en maximaal 12%) gaan de eindstand in het klassement bepalen. Pakt Dumoulin op de voorlaatste dag het roze af van Froome? Verdedigt Thibaut Pinot zijn podiumplaats met succes en wie wint de jongerentrui? Allemaal vragen waar we zaterdagmiddag antwoord op krijgen.

Favorieten
Na vrijdag is de Giro amper nog te voorspellen. Toch mogen we er vanuit gaan dat er een paar ‘zekerheidjes’ zijn. Sky gaat de etappe op zijn Sky’s controleren (hele ploeg op kop en één strak tempo rijden), Dumoulin gaat proberen om Froome onder druk te zetten, Pinot gaat zijn derde plaats met hand en tand verdedigen en tot slot vechten Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz een onderling duel uit voor de jongerentrui, met mogelijk een top drie klassering als beloning.

Chris Froome 2018

Voor de dagzege is het misschien uitkijken naar een renner van de tweede lijn. Pello Bilbao staat bijvoorbeeld zevende in het klassement, maar er hijgen twee renners in zijn nek. Ook de strijd om een plek in de top tien ligt nog helemaal open. Kortom: koers op meerdere fronten. Wie durft en kan er nog iets na drie slopende weken?

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl:
*** Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz, Thibaut Pinot
** Tom Dumoulin, Chris Froome, Domenico Pozzovivo
* Davide Formolo, Pello Bilbao, George Bennett, Patrick Konrad, Robert Gesink

TV
De etappe is vanaf 13:00 uur live te volgen op Eurosport 1.

Share this post