Voorbeschouwing 1e etappe Vuelta a España 2019

Voorbeschouwing 1e etappe Vuelta a España 2019

Viva España! Zaterdag gaat eindelijk de 74ste editie van de Vuelta van start. Zoals wel vaker gebeurt dat met een ploegentijdrit. Jumbo-Visma is de gedoodverfde favoriet om in Torrevieja de winst te pakken, maar maken ze die verwachting ook waar? Wij blikken vooruit op de openingsetappe.

Parcours

Na de uitzondering van 2018, toen de organisatie voor een individuele chrono koos als Gran Salida, staat er ditmaal gewoon weer een ploegenspel op de rol. En zoals wel vaker in de recente geschiedenis is de plaats van handeling een kustplaats. In dit geval Torrevieja aan de Costa del Sol. De ploegentijdrit start aan de Salinas de Torrevieja, een natuurpark inclusief zoutmeer ten noordwesten van de stad. Het parcours is een typisch stadcircuit over vlakke en veelal overzichtelijke wegen waar de deelnemende teams de snelheid flink kunnen opvoeren.

Tussen 2014 en 2018 eindigden de vier beste ploegen steevast binnen tien seconden van elkaar en dat zal nu niet heel anders zijn. Voor de formaties die geen uitblinker zijn op deze discipline is het zaak om met hun kopman zo min mogelijk tijd te verliezen. De teams die er juist heel veel tijd en energie insteken willen niets liever dan deze competitie winnen van hun concurrenten. Zo zal Jumbo-Visma na de triomf bij de ploegentijdrit in Brussel tijdens de Tour de France niets liever willen dan hun status als topteam bevestigen. Ook Team Ineos, Deceuninck-Quick Step, Team Sunweb, Mitchelton-Scott en EF Education First mogen van voren worden verwacht.

Favorieten

Daarmee zijn de favorieten direct genoemd. Jumbo-Visma is torenhoog favoriet, maar van de acht renners die deel uitmaakten van de Tourploeg zijn er slechts drie actief in de Vuelta. Met Tony Martin en Primoz Roglic beschikt Jumbo-Visma over twee hardrijders. De rest van de ploeg bestaat vooral uit klimmers, maar zo is elke Vuelta-ploeg ingedeeld. Op papier is Ineos de grootste favoriet. Met Vasil Kiryienka, Ian Stannard en Owain Doull kan Wout Poels rekenen op drie erkende hardrijders. Op papier heeft de formatie van Jumbo-Visma wel een streepje voor op Ineos, zeker gezien de laatste laatste prestaties in het interessante onderdeel.

Jumbo-Visma 2019

Andere kanshebbers zijn Astana (Lopez en Fuglsang), Deceuninck-Quick-Step (Gilbert en Jakobsen) en EF Education First (Uran, Higuita en Martinez). Voor klassementsmannen als Fabio Aru, Jésus Herrada en Louis Meintjes wordt het vooral zaak om zo min mogelijk tijd te verliezen. Gelukkig voor hen is de tijdrit maar 13,2 kilometer lang.

Sterren volgens fietsen/" 7136 target="_self">Fiets.nl

**** Jumbo-Visma
*** Ineos, Astana
** EF Education First, Deceuninck-Quick-Step, Movistar
* Mitchelton-Scott, Sunweb, Groupama-FDJ, BORA-hansgrohe

TV
Om 18:56 uur rolt de eerste ploeg van het startpodium, om 20:30 uur de laatste. Alles is te volgen op Sporza.

Lotto-Soudal ploegentijdrit

Share this post